Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag Open Rapidkampioenschap (26 oktober 2013)

Vijfentwintigste editie

Volgens traditie wordt eind oktober het open schaakkampioenschap van Giessenburg en omstreken gespeeld. In 1989 was het eerste kampioenschap en dus betekende dit de 25e editie. Een mooi moment om ook even kort terug te blikken op de voorgaande edities met enkele leuke wapenfeitjes.

In totaliteit was sprake van ruim 900 verschillende deelnemers (inclusief de jeugdspelers). Bij de senioren was de opkomst gemiddeld 52 deelnemers per jaar en bij het Dennis Westerhout Herdenkingstoernooi (het jeugdtoernooi) gemiddeld 55.

De trouwste deelnemers zijn Jaco Vonk (22 maal deelgenomen), Marius de Wit (21x) en Ben van Ginkel en Bert van Hees (20x). Er konden 17 verschillende winnaars worden gekroond, waarbij Bart Piet Mulder met maar liefst 5 titels absolute koploper is. Jaap de Jager won het kampioenschap 3 keer en Jesper Nederlof – met zijn overwinning in dit jaar – tweemaal.

Kampioenschap 2013

Maar liefst 56 schakers waren naar De Til getogen om mee te doen. Verheugend was de grote belangstelling onder de leden van schaakclub De Giessen en Linge zelf. De deelnemers werden in drie groepen naar speelsterkte ingedeeld. Zeven partijen moesten worden afgewerkt met een bedenktijd van 20 minuten per persoon per partij.

In de eerste groep was op papier Stefan Bekker uit Veenendaal de grote favoriet. Maar ook van Jan Jaap Janse uit Utrecht, Dick Schenkeveld uit Zaltbommel, Arnold Frijling uit Zwolle, en Erik van den Dikkenberg uit Veenendaal mocht iets verwacht worden evenals van Jesper Nederlof uit Gorinchem en Rik de Wilde uit Spijkenisse (beiden uitkomend voor de organiserende vereniging).

In de eerste groep was het ongemeen spannend vanaf het begin. Er waren sterke spelers van de partij, maar niemand stak er echt boven uit en zo deden ook de iets minder sterke schakers behoorlijk van zich spreken. Zo waren Jaco Vonk en Tim Schakel constant in de hogere regionen terug te vinden.

Voor het ingaan van ronde 6 was de stand aan kop als volgt:

Jesper Nederlof en Erik van den Dikkenberg 4 punten;

Dick Schenkeveld, Tim Schakel en Jaco Vonk 3,5 punt;

Jan Jaap Janse, Arnold Frijling en Stefan Bekker 3 punten.

Jesper Nederlof en Erik van den Dikkenberg speelden in ronde 6 tegen elkaar en kwamen tot remise. Dick Schenkeveld versloeg Jaco Vonk en kwam hiermee op gelijke hoogte met Jesper en Erik. Tim Schakel liet een grote kans tegen Arnold Frijling onbenut door te vroeg remise te accepteren. Jan Jaap Janse versloeg titelfavoriet Stefan Bekker en bleef – evenals Tim Schakel – op slechts een half puntje het leidende trio volgen.

In ronde 7 werd het kampioensduel tussen Jesper Nederlof en Dick Schenkeveld tot het bot afgekloven. In gewonnen stelling was niet tegenstander Dick zijn tegenstander, maar de klok. Met een rijen dikke toeschouwers als getuigen overschreed Jesper de tijd, maar juist op dat moment had hij zijn tegenstander mat gezet. Schaakmat beslist altijd de partij en gaat voor een claim van tijdsoverschrijding. Een bloedstollende apotheose en een prachtige bekroning voor Jesper!

Maar hiermee was het kampioenschap nog niet ten einde! Tim Schakel en Jan Jaap Janse waren hiermee weliswaar uitgeschakeld voor de eerste plaats, maar Jesper moest nog wel afwachten wat zijn enig overgebleven concurrent – Erik van den Dikkenberg – deed in zijn partij tegen Tim Schakel.

Erik zou ver komen. In zijn partij bereikte hij tegen Tim een gewonnen stelling, maar Tim wist de stelling dermate te compliceren dat Erik behoorlijk veel tijd moest investeren. Ook hier volgde een bloedstollend spannende tijdnoodfase waarin uiteindelijk tot remise werd besloten. Hiermee bewees Tim niet alleen zichzelf, maar vooral zijn clubgenoot Jesper een grote dienst! Bij winst zou Erik de winnaar zijn geweest.

Voor de eerste maal – nota bene bij het 25-jarige lustrum – een winnaar uit eigen gelederen. Een prachtig succes voor Jesper! Weliswaar behoorde hij vooraf tot één van de kanshebbers maar de concurrentie was moordend! Overigens nog wel aardig om te melden dat Jesper in 2002 – hij was toen 17 jaar oud – al een keer eerder winnaar was, maar toen niet als lid van de organiserende schaakclub.

Als tweede eindigden Erik van den Dikkenberg en Jan Jaap Janse met vijf punten. Laatstgenoemde won van Jaco Vonk in de laatste ronde. Gedeeld vierde werden Dick Schenkeveld, Tim Schakel en Arnold Frijling met 4,5 punt. Dick bleef Tim slechts een half weerstandspuntje voor en pakte hiermee de vierde prijs.

Overige deelnemers schaakclub De Giessen en Linge

Rik de Wilde had bepaald zijn dag niet. De winnaar van het open kampioenschap van Acquoy en de Alblasserwaard kwam nu niet verder dan 3,5 punt. Dit aantal scoorden ook Jaco Vonk en Gergely Kosa. Jaco deed heel lang mee in de bovenste regionen, maar nederlagen in de laatste twee ronden wierpen hem terug naar de middenmoot. Henk Boot en Hans Karelse kwamen tot een score van 2,5 en 1,5 punt en waren hiermee waarschijnlijk minder tevreden.

Groepen 2 en 3

In groep 2 ging Freek Busstra uit Houten als een speer van start en vijf overwinningen. Een nederlaag in ronde 6 tegen Eddy Korevaar deed de spanning enigszins terugkeren, maar Freek had het nog steeds in eigen hand en maakte in de laatste ronde geen fout meer en behaalde 6 punten uit 7 partijen.

Op de gedeeld tweede plaats eindigden Eddy Korevaar en Lemmy Schakel van schaakclub De Giessen en Linge met 5,5 punt. Door meer weerstandspunten eindigde Eddy als tweede en Lemmy als derde. De vierde prijs ging naar Rik Vos uit Houten met 4,5 punt.

Van schaakclub De Giessen en Linge behaalde Marius de Wit 4 punten, Tijmen Schakel 3,5 punt en Louis Rutgers 3 punten,

In groep 3 was Gabriël Krouwel superieur. De jeugdspeler uit Barneveld kwam tot de bijna perfecte score van 6,5 uit 7. Gedeeld tweede werden Karel den Boer en Jan-Willem Verhoeven uit Zuilichem met 5 punten. Karel werd door een hoger aantal weerstandspunten tweede en Jan-Willem derde. Diana Gairabekova werd met 4,5 punt derde.

Van schaakclub De Giessen en Linge behaalden Rob van Driel, Martijn Koutstaal en Bert van Hees 3 punten.

Klik hier voor de eindstanden voor alle groepen.
Klik hier voor foto’s van het toernooi.

2 gedachten over “Verslag Open Rapidkampioenschap (26 oktober 2013)

 • 27 oktober 2013 om 23:06
  Permalink

  Goedenavond, op de eerste plaats hartelijk voor de uitstekende organisatie. Graag zou ik nog een totaaluitslag van groep 1 willen ontvangen .Ik verzamel alle uitslagen waaraan ik mee doe.

  Hartelijk dank,

  Met vriendelijke groet,

  Ruud Goverde.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *