Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag Open Rapidkampioenschap (29 oktober 2016)

Het 28e rapidkampioenschap van Giessenburg is voor de tweede keer gewonnen door de Georgische grootmeester Alexandre Dgebuadze. In 2010 legde hij ook al beslag op de eerste plaats.

Volgens traditie wisten schakers van alle niveaus de weg naar Giessenburg te vinden. In groep 3 bevonden zich de schakers met een rating lager dan 1500. In deze groep werden ook de huisschakers ingedeeld. In groep 2 speelden de gevorderde schakers met een rating tussen 1500 en 1800. In groep 1 werd gespeeld om het kampioenschap. In deze groep liepen de ratings behoorlijk uiteen: Zes spelers met een rating tussen 1800 en 1900, één speler met een rating tussen 1900 en 2000, acht spelers met een rating tussen circa 2100 en 2300 en één grootmeester met een rating van circa 2500.

img-20161030-wa0001In groep 1 lieten de ratingfavorieten er geen gras over groeien en draaiden voortdurend mee in de top. Na drie ronden stond Dgebuadze alleen bovenaan met een 100%-score, maar in de vierde ronde wist hij ternauwernood remise te maken tegen Stefan Bekker. Ook in de vijfde ronde kwam hij niet verder dan remise tegen Tobias Kabos. Bekker kwam hiermee op gelijke hoogte met Dgebuadze met Kabos op een half punt achterstand. In de zesde ronde wisten ze alle drie hun partij te winnen zodat het kampioenschap pas werd beslist in de laatste ronde. In die laatste ronde ging Bekker in een gierend tijdnoodduel onderuit tegen oud-kampioen Jesper Nederlof die daarmee op een knappe vierde plaats eindigde.

Dgebuadze en Kabos wonnen opnieuw zodat Dgebuadze met 6 uit 7 kampioen werd, Kabos als tweede eindigde met 5,5 uit 7 en Bekker op plaats 3 met 5 uit 7.

Na Jesper Nederlof eindigde Jaco Vonk met 4 uit 7 op de zesde plaats. 75% van zijn punten werd gescoord tegen de familie De Wilde (en aanhang). Tussen Jesper en Jaco in eindigde Steven de Wilde met 4 uit 7 die een verrassend sterk toernooi heeft gespeeld (een TPR van 2180!). In de achterhoede eindigden achtereenvolgens Lemmy Schakel, Eddy Korevaar en Hans Karelse van schaakclub De Giessen en Linge.

img-20161030-wa0002In groep 2 ging Bram Capelle van De Giessen en Linge voortvarend te werk en kwam met 3 uit 3 aan de leiding, samen met David Berendsen. In de vierde ronde moest Capelle zijn meerdere erkennen in Berendsen die daarmee alleen op kop kwam. Berendsen speelde vervolgens een remise tegen Vllla Siu en verloor van Wim van Oostrum. Hij viel daardoor terug naar de tweede plaats, omdat Wim van Oostrum hem passeerde. In de laatste ronde speelden Van Oostrum en Siu om het kampioenschap met Berendsen op het vinkentouw.

Van Oostrum en Siu speelden onderling remise en Berendsen won van Kastelein. Uiteindelijk behield Van Oostrum de eerste plaats op weerstandspunten (5,5 uit 7), Berendsen werd dus tweede en Siu derde met 5 uit 7. Bram Capelle herstelde zich in de laatste twee ronden en werd knap vierde.

img-20161030-wa0003In groep 3 werd de groep gedomineerd door twee spelers: Arjen Versluis en Bonny Strik. Arjen wist de onderlinge confrontatie in de vierde ronde te winnen en ook in de ronden erna wist hij zijn partijen winnend af te sluiten. Met een prachtige 7 uit 7 werd deze huisschaker uit Hardinxveld-Giessendam eerste in deze groep. Bonny Strik uit Oisterwijk eindigde op de tweede plaats met 6 uit 7. Bart Riemens werd derde met 4,5 uit 7. Arie Slob, oud-kampioen van De Giessen en Linge in 1980, completeerde het viertal prijswinnaars met 4,5 uit 7.