Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 10 interne competitie

Aan de kop van de ranglijst moest Jan Post het opnemen tegen Jaco Vonk. Jan had behoorlijk wat tijd nodig om de stelling in balans te houden, maar op een gegeven moment lukte het Jaco om hem een triple-pion op de c-lijn te bezorgen (c3,c4 en c5) en dergelijke pionnen zijn vaak zwak omdat zij de steun van een buurmanpion missen. Zo verorberde Jaco meerdere van deze pionnetjes, kwam er eentje voor en met kleine middelen wist hij Jan terug te dringen en het punt binnen te halen.
Hans Karelse en Louis Rutgers zaten eveneens tegen over elkaar. In het middenspel bracht Louis zijn c-pion naar voren waardoor na wat ruilen een behoorlijk open stelling ontstond. Louis koos ervoor met een geïsoleerde pion en niet met 2 hangende pionnen te spelen. Hans stond mogelijk wat makkelijker, ook omdat hij de “goede” witte loper overhield. Later op de 44e zet leek wit een pion op d5 te winnen (zie diagram),

maar zwart had een ingenieuze verdediging omdat de pionwinst op d5 na Pe6+ een stuk (op d5) zou kosten! Echter toen Louis gelijk zelf Pe6+ speelde kon Hans na ruil op e6 met de koning binnendringen en daarmee wist hij de volle buit binnen te halen.
André van Wingerden werd geconfronteerd met een wat andere opening van Henk Boot dan in eerdere partijen en de stelling ontwikkelde zich gunstig voor Henk, zodat André zich gedwongen voelde tot een erg opportunistisch stukoffer. Henk stond hierna veel beter, maar onderschatte op een gegeven moment de tegenkansen van wit en daarmee kantelde de partij. Uiteindelijk provbeerde hij nog, tegen beter weten in, een remise-aanbod van André af te slaan, maar tenslotte wikkelde André af naar een eindspel waarin Henk naast zijn koning nog slechts een loper had. Tja, daarmee is het echt remise. Uiteindelijk mocht Henk zich gelukkig prijzen dat hij nog met remise wegkwam, want hij stond op een gegeven moment in het eindspel echt veel slechter.
Bert van Geldere kreeg tegen Bram Capelle een mooie stelling, met een fraai paard op f5 dat de zwarte stelling aardig in de tang hield. Toen het Bram lukte dit paard te ruilen was niet goed te zien hoe wit verder moest komen en inmiddels was de witte pionnenstructuur er ook niet beter op geworden, zodat met het binnendringen van een zwarte toren op de damevleugel het voordeel naar zwart overging en Bram de winst kon bijschrijven.
Jeroen Brandsma nam het op tegen Henk van Houweling. Toen Henk op een gegeven moment een pionnetje verloor, was het met de coördinatie van zijn stelling gedaan. Er volgde nog stukverlies en dat betekende eigenlijk wel het einde van de partij.
Henry Houweling en taco van de Poll probeerden elkaar beentje te lichten, maar in het eindspel dat uiteindelijk op het bord kwam bleek de remisemarge niet overschreden te zijn.
Sebastiaan Visser en Henk van de Hoek spelen beide dezelfde opening en Henk vindt dat met zwart duidelijk minder leuk dan met wit. Henk kwam na een centrumopstoot met d5 nog wel een pionnetje voor, maar later was dat voordeel weer verdwenen en ook hier was remise het resultaat.
Ook Chris tromp, John Dessens en Huig Visser konden met de volle winst naar huis terugkeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *