Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 11 interne competitie

Het was deze avond het begin van de 2e ronde van de interne competitie en daarmee stond het topduel tussen Henk Boot en Jaco Vonk op het programma. Henk koos een rustige opening en ook Jaco deed het anders dan voorgaande keren. Henk was er natuurlijk erg op gebrand Jaco beentje te lichten en zo de strijd om het kampioenschap weer open te gooien. Het werd een behoorlijke laveerpartij, waarin Jaco zijn stukken goed neerzette en een dreigende aanval op pion f7 met 2 witte paarden goed verdedigde met 16….Tc7. Henk besloot toch maar 2 paarden tegen een toren en pion te ruilen maar door het ontbreken van meer hulpstukken en de sterke positie van een zwart paard op e4 stelden zijn aanvalskansen niet veel voor en Jaco kwam langzaam aan in het voordeel. Hoewel Henk geen directe fouten maakte, nam Jaco’s voordeel toe en hij kon uiteindelijk toch met de winst gaan strijken. Hij heeft daarmee zijn koppositie verder versterkt en een flink voorschot genomen op een hernieuwd kampioenschap.
André van Wingerden speelde direct vanuit de opening scherp tegen Hans Karelse. Vanuit de opening zette hij het bord al op zet 12 in vuur en vlam door het opspelen van zijn f-pion, terwijl Hans nog niet gerokeerd had. Hans kon verdedigende zetten combineren met matdreigingen, maar deed dit net niet handig genoeg. Na afruil van de lichte stukken lukte het de secuur spelende André om, ondanks Hans z’n batterij van dame en torens, de koning over het bord te jagen naar mat.
Bert van Geldere en Tony Else speelde in eerste instantie een vrij rustige partij die in remise eindigde, maar waarbij aan het eind eerder Bert wat beter leek te hebben gestaan.
Taco van Poll speelde tegen Louis Rutgers een interessante partij waarin hij wel initiatief kreeg maar uiteindelijk kwam ook hier een remise als einduitslag uit de bus.
Arjan Uittenbogerd speelde tegen Henk van der Hoek maar kon toch niet verhinderen dat zwart langzaam maar zeker de overhand kreeg en er met de winst van door ging.
Tijmen Schakel die in het begin van het seizoen door studieverplichtingen niet kon spelen, blijkt toch goed in vorm. Hij kreeg tegen Rob van Driel een prettige stelling en kon de druk netjes opvoeren en alweer de 3e overwinning op rij noteren en daarmee aansluiting krijgen bij de middenmoot. Hopelijk kan hij weer vaker spelen en het is natuurlijk afwachten of hij ook tegen sterkere tegenstanders zo goed kan blijven scoren.
Marcel van Wingerden heeft ook nog maar weinig kunnen spelen, maar ook hij is met een goede serie bezig en wees Bert van Hees gedecideerd terug en klom daarmee naar de 8e plaats in de rangschikking, terwijl hij ook zijn beide externe wedstrijden in winst heeft omgezet.
Mark Couwenberg kwam met wit sterk uit de opening tegen Bram Capelle. Al snel won hij een gambiet pion terug en wat later nog een pion extra, met bovendien een betere stelling. Uiteindelijk wist Bram echter toch een stelling te krijgen waarbij de wit speler de keus had tot verlies van 1 of meer pionnen tegen een vrijpion of wel remise door eeuwig schaak. Met niet zo heel veel tijd meer op de klok en de wetenschap dat zwart toch wel een fors hogere rating had koos wit eieren voor z’n geld en was remise het eindresultaat. Hoewel…., de kans op winst was toch ook wel erg aanlokkelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *