Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 12 interne competitie (28 november 2017)

Van de top 5-spelers was alleen Henk Boot aanwezig. Eddy Korevaar, nr. 5 speelde namelijk thuis bij Gijs Bos en bleek hierin de sterkste.

Henk Boot was gekoppeld aan Louis Rutgers waar hij vorig jaar na een zeer sterk partij van Louis van verloor. Dus Henk koos een wat andere openingsopzet en Louis kon eigenlijk geen goed plan bedenken en stelde zich nogal voorzichtig op zodat Henk gemakkelijk gelijk spel bereikte. De thematische opstoot e4-e5 werkte na ruil alleen maar in Henk’ voordeel die 2 machtige torens op d8 en c8 had.  Hoewel Louis nog wel voor het minste kwaad koos, kon Henk op de 20e zet een pion buitmaken en had na dameruil groot voordeel. Nadat Louis rond de 30e zet nog een 2e pion verloor was de strijd in hogere zin beslecht en gaf Louis een aantal zetten later op.

Tony Else en Henk van der Hoek speelde een interessante partij, waarbij beiden streden om dominantie in het centrum. Echter, Henk overzag dat Tony met zijn Pc3x e4 niet alleen de met zijn dame op d2 de zwarte dame op a5 aanviel, maar tegelijk zijn eigen dame op d2 weer dekte. Met de noodzakelijke dameruil stond hij dus pardoes een stuk achter. Het was natuurlijk een bekend “grapje” van wit, maar er zijn al heel wat schakers geweest die zo’n grapje over het hoofd hebben gezien. Hierna was het voor Tony niet moeilijk de partij in zijn voordeel te beslechten.

Hans Karelse en Bert van Geldere waren het langste bezig. Na een rustige opening volgde een aftastende fase waarin beiden probeerden met gepaste tussenruimte de eigen stukken zo goed mogelijk op te stellen. Hans kon als eerste toch zijn aanvallende bedoelingen duidelijk maken en na ruil van een flink aantal stukken kwam hij een pion voor. Toen hij nog een 2e pion won was het toreneindspel niet moeilijk meer naar winst te voeren.

Ook Bram Capelle liet zich van een sterke kant zien tegen Bert van Hees en veroverde veel ruimte. Zo kon hij witte pionnen op d6 en h6 posteren die het zwarte spel ernstig belemmerden. Zwart had weliswaar ook een verre pion op a3 maar dat was maar een armetierig scharminkel dat handig door Bram werd opgepeuzeld waarna hij met a,b en c-pion vlot naar voren stormen en de partij in zijn voordeel beslechten. Als er hier sprake was geweest van judo, zou je de techniek van Bram wel met een verwurging hebben kunnen vergelijken.

Hoewel Mark Couwenberg in de opening misgreep en een pion verspeelde, had zijn tegenstander Wim Deurloo blijkbaar zijn avond niet. In plaats van uitbouwen van zijn voordeel, verslikte hij zich deerlijk en kwam Mark met een loper op c3 en een toren over de open a-lijn snel op beslissend voordeel. Mat of verlies van een toren, dus toch nog een vlotte zetten < 20 zetten van Mark. Vrijwel even snel was André van Wingerden klaar tegen Huig Visser. André stond al snel zeer overwegend maar had toch ergens Huig nog een forse tegenkans geboden. Toen die niet werd gepakt was het ook hier binnen 20 zetten uit.

Henk van Houwelingen speelde ook een “thuiswedstrijd”: Hij won van Ton Lodder.

Na de nederlaag van Jaco vorige week staat de top drie dicht bij elkaar. Na de komende eerste ronde van de bekerronde op 5 december, zullen de daarop komende weken waarin in principe Tim het moet opnemen tegen Jaco en Henk waarna duidelijk wordt wie als leider het nieuwe jaar ingaat. Het beloven spannende weken te worden.

Henk Boot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *