Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 13 interne competitie en externe wedstrijd De Giessen en Linge-Denk en Zet

Er werd een bescheiden begin gemaakt met de 2e cyclus van de interne competitie, omdat deze avond ook de wedstrijd van het eerste SOS-team werd gespeeld. Natuurlijk wenste men elkaar veel goeds toe in het nieuwe (schaak)jaar en informeerde men hoe de feestdagen waren doorgebracht. Maar daarna werd er natuurlijk stevig geschaakt!
De meest “spetterende” en ook de langste wedstrijd in de interne competitie was het duel tegen Eddy Korevaar en Henri Houweling. Het leek er lang op dat de partij in evenwicht bleef, hoewel Eddy probeerde het initiatief naar zich toe te trekken. Het kostte hem allemaal flink wat tijd, maar het is natuurlijk bekend dat Eddy ook in het snelschaak flink zijn mannetje staat. Eddy’s aanvalsterrein lag in het centrum en op de koningsvleugel, terwijl Henri de aanval op de damevleugel inzette. Nadat Eddy op de 44e zet f5xe6 speelde (diagram na 44. f5xe6).

Het was een zeer tweesnijdende stelling waarin gemakkelijk fouten konden worden gemaakt, maar het was dus vooral Eddy die steeds krachtzetten in weinig tijd op het bord toverde, omgeven door de nodige kibitzers zo op het late uur. Uiteindelijk drong Eddy overtuigend de zwarte koningstelling binnen en besliste met een vork de partij, omdat hierbij Henri’s dame verloren ging.
Ook de wedstrijd tussen Mark Couwenberg en Ernst Delwel was boeiend. Het lukte Ernst een geïsoleerde witte pion op d5 te veroveren. Omdat het Mark niet lukte een zwart paard te vangen belandde dit stuk op de mooie voorpost d4. Hierna kreeg Mark geen kans meer en won Ernst de partij.
Bert van Geldere drong Henk van der Hoek ver terug en kreeg flink ruimtevoordeel op de damevleugel. Belangrijkste “probleem” van wit was hoe verder te komen. Bert besloot in een nog steeds betere stelling eieren voor zijn geld te kiezen en het remiseaanbod van zwart te accepteren. Verder wonnen Ton Lodder, Johan van der Heijde en Gerard de Gans hun partij, terwijl Sebastiaan Visser en John Dessens elkaar in evenwicht hielden en remise speelden.
Ook de tweede bekerwedstrijd tussen Ernst Delwel en Jeroen Brandsma eindigde in remise. Maar deze keer was het een boeiend gevecht, waarin Ernst alle zeilen moest bijzetten nadat hij maar matig uit de opening was gekomen. Maar het winnen van een betere stelling is vaak een moeilijke opgave, zo ook deze keer. Na deze remise was het uiteindelijk via snelschaak (zoals het reglement voorschrijft) Ernst die aan het langste eind trok.
Opnieuw trad het eerste SOS-team volledig aan vast besloten het nieuwe jaar goed van start te gaan. André van Wingerden was op bord 6 als eerste klaar. Hij was weliswaar in de opening een pionnetje achter gekomen en had ook het recht op rokade verloren, maar hij ging er nog eens goed voor zitten en ontwikkelde een stevig initiatief. Toen zwart onvoldoende oplette kon hij met een grote vork de zwarte dame buitmaken. Dat was natuurlijk een goede reden voor zwart de strijd te staken. Het vervolg kwam van Jaco Vonk op bord 1. In een hem bekende opening probeerde wit het origineel te doen, maar de in deze opening “klassieke” zwakte van de witte pion op b2 brak wit uiteindelijk op. Toen Jaco deze pion met een schijnoffer buitmaakte en er daarna nog flink wat stukken van het bord verdwenen, resteerde een gewonnen toreneindspel. Dat werd door Jaco netjes en vlot uitgeschoven. De weelde van een voorsprong werd verder vergroot door Tony Else op bord 4. Na een rustige opening had zwart ontwikkelingsproblemen op de damevleugel. Toen hij in het centrum probeerde te forceren, kon dat door Tony goed worden opgevangen, hij won een pion. Het lukte het hem kleine voordeeltjes uit te bouwen en toen zwart een vork met Pf6+ miste, kon hij het zwarte schaap geheel op het droge te krijgen. Een mooie 3-0 voorsprong dus!
Hierna volgde een remise bij Jeroen Brandsma op bord 5. Hij kwam wat gedrongen uit de opening en op een eerste remise-aanbod kreeg Jeroen “geen gehoor”. Het was overigens een minder vlakke partij dan het in eerste instantie leek, zoals bleek uit de analyse na afloop en de hulp van de computer thuis. Hierin leek Jeroen eerder wat beter te hebben gestaan, maar later kwam de remise-uitslag overigens alsnog op het bord, omdat beiden steeds goede zetten speelden. Ook bij Arjan Uittenbogaard op bord 8 kwam deze uitslag tot stand. Arjan stond goed, kreeg twee pionnen voor een geofferd paard, later zelfs 4 pionnen voor een stuk. Zwart offerde hij een stuk tegen twee pionnen terug, waarna een open stelling ontstond. De zwarte stukken werkten wel goed samen, zodat het Arjan nadat zijn tegenstander nog een keer een pionnetje mee snoepte, niet lukte de winst naar zich toe te trekken, omdat de tegenstander Arjan’s vrijpion met de koning kon blokkeren. Remise en een mooie 4-1 voorsprong. Slechter was het resultaat bij Hans Karelse op bord 3. Hans stond wat minder na de opening, zo leek het althans, maar hij loste het probleem van zijn geïsoleerde dubbelpion fraai op en remise leek hier een logische uitkomst. Maar Hans zette duidelijk beter voort dan zijn tegenstander en kwam in het eindspel zelfs een pion voor. Dit toreneindspel zag er zeer kansrijk uit voor Hans, maar hij had weinig tijd en al eerder op de avond enkele malen ruzie met de klok gehad en zo ging hij uiteindelijk zelfs door de vlag, hiermee slonk de voorsprong tot 4-2. Op bord 2 speelde Henk Boot een rustige partij, waarbij hij zwart een isolani op de c-lijn bezorgde. Hij maakte het zichzelf alleen moeilijker dan nodig door actief de zwarte stelling binnen te dringen, terwijl hij de ver opgerukte c-pion toch vrij eenvoudig had kunnen verschalken. Ook later deed hij het niet erg handig en gaf zwart nog een goede kans terug te komen in de partij, maar toen zwart voor een tijdelijk kwaliteitsoffer koos, was de c-pion niet meer te redden en ook hier resteerde een gewonnen toreneindspel. Als laatste droeg Louis Rutgers op bord 7 zijn steentje bij. Zijn tegenstander zette de hele partij wel erg slapjes op en Louis kreeg al snel meer ruimte en de betere stelling. Dit voordeel werd door Louis vakkundig uitgebouwd en uiteindelijk restte een dame-pion eindspel waarin Louis flink wat pionnen meer had. Eeuwig schaak zat er voor zijn tegenstander niet in en zo eindigde de wedstrijd in een mooie 6-2 overwinning!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *