Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 13 senioren (8 december 2015)

In de topper tussen Henk Boot en Jaco Vonk koos Henk voor een niet alledaagse opening. Jaco koos voor een andere variant dan eerder in een vorig duel tussen beiden op het bord was gekomen, waarna beiden hun stukken zo goed mogelijk posteerden ter voorbereiding op de echte strijd. In de overgangsfase naar het middenspel taxeerde Henk zijn positie iets te rooskleurig in. Hij dacht dat het pionoffer dat Jaco bracht uit nood was geboren, maar in werkelijkheid bleek het sterk en effectief. In deze fase nam Jaco het initiatief, al gaf de computeranalyse achteraf aan dat er nog weinig aan de hand was.

In het eindspel schatte Henk een afwikkeling niet op juiste waarde in en moest nu wel vol aan de bak om verlies af te wenden. In een moeilijke stelling miste Henk een laatste kans op remise waarna Jaco het vonnis voltrok. Een spannende partij tussen twee volledig aan elkaar gewaagde kemphanen waarbij Henk op de beslissende momenten in lastige stellingen niet tot de juiste keuze kon komen. Wel een sterke partij van Jaco, die na een mindere periode weer helemaal op de oude weg terug lijkt te zijn en revanche nam op zijn eerdere verlies tegen Henk.

Door deze overwinning is de spanning weer terug in de onderlinge competitie. Henk gaat nog steeds op kop, maar het onderlinge verschil met Jaco is geslonken tot ongeveer een half punt. Op ongeveer een punt van Jaco volgt Eddy Korevaar op de derde stek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.