Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 14 interne competie (en meer)

Ronde 13 werd vorige week gespeeld, maar er werden maar 3 wedstrijden gespeeld vanwege de vele externe wedstrijden (3!) die week, die allemaal een bittere smaak achterlieten: het grote verlies van het tweede SOS-team, het 4,5-3,5 verlies van het eerste SOS team tegen de Rode Loper in Utrecht op woensdag 12deceember in Utrecht, terwijl het KNSB-team afgelopen zaterdag op zeer onfortuinlijke wijze de winst tegen Rijswijk 2 misliep en er met 4-4 bekaaid van afkwam.
In de 13e ronde speelde Henk Boot en André van Wingerden al voor de 3e keer dit seizoen tegen elkaar. Henk kreeg vanuit de opening geen enkel voordeel, André stond zelfs duidelijk beter, toen hij koos voor dameruil, waarna er een erg gelijk lopereindspel op het bord kwam. Henk probeerde het nog een poosje, sloeg een remiseaanbod af maar moest rond de 50e zet erkennen dat er een potremisestelling op het bord stond.
Op 18 december werd naast de 14e ronde nog een tweetal bekerwedstrijden gespeeld, nadat de eerste duels in remise waren geëindigd. Eddy Korevaar speelde tegen Hans Kooy, die zich opnieuw van een goede kant liet zien. Eddy kwam wel goed uit de opening en was in het bezit van een stevig centrum, maar hij overschatte in het middenspel zijn kansen. Door een actief 18. c4 van wit kwam de pion op d4 in de verdrukking. Hans profiteerde echter niet optimaal. Door een misrekening van Hans en verlies van een paard was de partij echter opeens afgelopen. Maar als hij wel de goede zetvolgorde had gekozen, zou het evenwicht bewaard zijn gebleven en de stelling eerder wat beter voor zwart dan voor wit zijn geweest. Hoewel het van Hans wederom een goede partij was, was hij op het beslissende moment net niet scherp genoeg.
In de andere partij speelde Henk van der Hoek zijn geliefde opening tegen André van Wingerden. In het vroege middenspel liet André toe dat Henk met zijn loper de pion op b7 sloeg omdat hij wel had gezien dat hij die pion vrij eenvoudig kon terugwinnen. Er resteerde een materieel weliswaar gelijke stand, maar de witte pionnenstructuur van Henk was duidelijk beter dan die van André. Toen in het dame-lopereindspel wit een dubbele dreiging tegen de zwarte pionnen op e5 en h7 kon creëren, kreeg Henk ook materieel voordeel. Hij kon dit in een dame-eindspel zelfs uitbouwen tot een voordeel van drie pionnen en omdat er geen eeuwig schaakmotieven voorhanden waren, staakte André de inmiddels ongelijke strijd. De laatste deelnemer voor de tweede ronde zal uit de nog te spelen partij Jeroen Brandsma – Louis Rutgers komen.
In de 14e ronde van de interne competitie speelde koploper Jaco Vonk tegen Louis Rutgers en kreeg een prettige stelling met een open f-lijn. Louis kon een sterke verdedigende loper op e5 posteren, maar ging in het vervolg misschien wat al te voortvarend te werk met opspelen van een pion naar c5 en paardruil op b4. Hij bleef echter zitten met een verbrijzelde pionnenstructuur, waarop Jaco in de zwakke pionnen op d6 en b4 gewillige aanvalspunten vond. Jaco kon hiermee zijn voordeel uitbouwen en het punt in de wacht slepen.
Henk Boot speelde tegen Hans Karelse. Het werd een zware manoevreerpartij, waarbij Henk ten onrechte de damevleugel liet dichtschuiven en zich teveel voorstelde van het bezit van een open a-lijn. Toen hij zijn plan om de koningstelling te openen te lichtzinnig uitvoerde, kon Hans de loper van Henk op e3 uitschakelen. Vanaf dat moment was de stelling in evenwicht en hoe Henk ook probeerde een gaatje in het zwarte bolwerk te vinden, Hans gaf geen krimp en bereikte na zo’n 65 zetten tegen twaalven de veilige remisehaven. Na deze twee remises van Henk is zijn achterstand op Jaco toch wel veel te aanzienlijk geworden om nog kansen op de eerste plaats te laten gelden.
John Dessens speelde bij Ton Lodder. Toen Ton zijn aanval te voorzichtig voortzette was John er als de kippen bij om de wedstrijd naar zich toe te trekken en de winst te incasseren.
Bert van Hees en Bert van Geldere speelden een evenwichtige partij, waarin het lang onduidelijk was of één van beiden nu wel echt voordeel had. Aan het eind van de avond raakte Bert van Geldere echter het spoor bijster en moest na een fout met een nederlaag genoegen nemen.
Rob van Driel redde het niet tegen Mark Couwenberg. Nadat Mark materiaalwinst had geboekt, kon hij vrij eenvoudig het punt naar zich toe trekken.
Jan Post ging op bezoek bij Gijs Bos. Van de wedstrijd werd ook een gezellige foto gemaakt en aansluitend aan dit moment was Jan even de draad kwijt en, in plaats van enkele pionnen voor, stond hij pardoes een kwaliteit achter. Hij had overigens wel compensatie, rechtte de rug nog eens goed en na lange strijd kon hij toch rond twaalf uur het volle punt laten aantekenen. Overigens van Gijs Bos ook een prestatie van formaat om op zijn leeftijd nog zo’n lange en langdurige partij te spelen!
Ook Bram Capelle en Huig Visser wisten beide hun partij te winnen.
Het was de laatste competitieavond dit jaar, omdat de komende twee dinsdagen samenvallen met eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Om toch een beetje in de schaak”mood” te blijven vindt bij voldoende belangstelling op donderdag (!) 27 december de tweede ronde van het snelschaken plaats. Hopelijk komen er genoeg deelnemers om er een gezellige en spannende avond van te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *