Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 14 interne competitie (19 december 2017)

Een merkwaardige ronde die zich kenmerkte door nagenoeg allemaal vredelievende uitslagen. Behalve dan Bert van Hees, hij was de enige die zijn partij wist te winnen. Mark Couwenberg werd het slachtoffer.

Maar al deze remises wil zeker niet zeggen dat deze zonder slag of stoot tot stand kwamen. Zo werd de kraker Tim Schakel – Henk Boot tot op het bot uitgevochten. De opening was voor Tim die goed spel verkreeg en probeerde dit verder uit te bouwen. Beide spelers waren tijdens de partij dezelfde mening toegedaan, wit stond toch wel erg goed en zwart stond voor de nodige problemen. Maar computeranalyse achteraf wees uit dat zwart zich op geen enkel moment echt grote zorgen behoefde te maken.

Ondertussen had Tim veel tijd in de stelling gestoken en slaagde hij er niet in zijn voordeel vast te houden. Sterker nog, de counter van Henk was vlijmscherp en opeens moest Tim alle zeilen bijzetten om de partij niet uit handen te geven. Dat lukte, hij kon afwikkelen naar een gelijk eindspel maar nog steeds speelde de stelling voor Henk een stuk gemakkelijker. Daarbij was het tijdsverschil tussen beiden enorm.

Hoewel computeranalyse achteraf uitwees dat het evenwicht ook in deze fase niet is verbroken was het allesbehalve eenvoudig om de remisehaven te bereiken. Na lang en geconcentreerd verdedigen, waarbij een goede balans werd gevonden tussen het vinden van de goede zetten en het snel tot beslissingen komen om acute tijdnood te voorkomen, slaagde Tim hierin.

Hans Karelse en Eddy Korevaar vochten een interessant duel uit. Eddy probeerde met zijn loperpaar gaten te schieten in de stelling van Hans maar dat mocht niet baten. Na een aantal vredesverzoeken van Hans kwam Eddy aan het einde van de avond tot de conclusie dat er geen muziek meer in de stelling zat en er niets anders op zat om het punt te delen.

Ton Lodder en Gijs Bos zien door omstandigheden geen kans meer om de clubavonden te bezoeken. Verheugend is dat de leden van schaakclub De Giessen en Linge hier een mouw aan willen passen en de wedstrijden thuis bij Ton en Gijs willen spelen. De partij tussen Gijs en Huig Visser moest ten tijde van het opstellen van dit verslag nog worden gespeeld.

In de partij tussen de oud-kampioenen Ton Lodder en Jan Post kwam Jan langzaam maar zeker beter te staan met op een gegeven moment twee pluspionnen voorsprong. Het leek een kwestie van tijd maar Ton had nog een verrassing in petto door Jan met een onverwachte zet met stukverlies te dreigen. Ten koste van zijn pluspionnen kon Jan dit nog net verhinderen. Na een spannende pionnenrace eindigde ook deze onderhoudende partij uiteindelijk in een puntendeling.

Samenvattend, in deze ronde was het remise dat de klok sloeg maar vredelievend waren de partijen geenszins en sommige werden tot op het bot toe uitgevochten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *