Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 15 interne competitie en bekerwedstrijden ronde 2

In de bekercompetitie ging Henk Boot op bezoek bij Gijs Bos. Achter het mooie grote bord en voorzien van bekende versnaperingen werd de partij rustig opgezet, waarbij Gijs een degelijke opzet koos. Echter toen Henk na de 20e zet toch een centrale pion kon winnen kwam de stelling open te liggen. Toen Gijs daarna helaas een grote vork over het hoofd had gezien, was de partij snel over.
Louis Rutgers zette de partij tegen Hans Karelse goed op en vlocht er al vrij snel stevige dreigingen in. Hans koos niet voor een passieve verdediging maar voor een opportunistisch stukoffer op g4. De twee pionnen die hij kreeg waren onvoldoende, Louis dirigeerde zijn torens via de geopende h-lijn de zwarte stelling binnen. Hoewel de strijd nog wel een tijdje werd voortgezet, kraakte de stelling van Hans vervaarlijk en stortte uiteindelijk in, een mooie partij van Louis!
Tijmen Schakel en Ernst Delwel zaten na de remise van vorige week opnieuw tegenover elkaar. Ernst schotelde Tijmen een wat minder bekende zijvariant van een gambiet voor, maar Tijmen had daar geen problemen mee. Hij kreeg duidelijk meer ruimte, maar dan is het vaak niet zo makkelijk om uit de meerdere goede mogelijkheden het juiste spoor te vinden. Hoewel in de computeranalyse thuis bleek dat Tijmen ergens een onnauwkeurigheid beging en Ernst daarvan had kunnen profiteren, hebben beiden dat in de partij en de analyse na afloop niet gezien. Zoals het nu ging, ontwikkelde Tijmen een toenemend initiatief en kon hij met een leuke combinatie de partij beslissen (diagram na Te8-e7).

Er volgde Dxf6 Df8 en Txe7, waarna Ernst de strijd staakte. De wedstrijd tussen Robert Euser en Wim Rietveld kende slechts een reglementaire overwinning voor Wim. De volgende ronde voor de beker (kwartfinlae) wordt gespeeld op 25 februari.
In de interne competitie speelde Henk van der Hoek en Gerard de Gans een langdurige partij. Lang ging het redelijk gelijk op, al had Henk in het eindspel met twee lopers wat meer mogelijkheden dan Gerard met zijn loper-paard combinatie. Na heel wat manoeuvreren lukte het Henk op de damevleugel in de zwarte stelling binnen te komen, materiaal te winnen en een zwaar bevochten overwinning te boeken.
Henry Houweling en Bram Capelle zaten deze maand al voor de 3e keer tegenover elkaar. Henry koos een andere opening dan de vorige keer en er dreigde al snel stukwinst. Het was grappig te zien dat hij met witte pionnen op d4 en f4 een zwarte loper op c5 en een zwart paard op e5 tegelijk aanviel. Na het stukverlies heeft Bram nog wel gezocht naar compensatie, maar met een stuk meer, meer ruimte en meer dreigingen kwam de winst voor Henry niet meer in gevaar.
Chris Tromp en Bert van Hees kregen een grappige stelling op het bord waarbij al in een vroeg stadium de torens van de h-lijn waren verdwenen. Het leek er in eerste instantie op dat Bert de troeven in handen had, maar toen hij aarzelde, kwam Chris sterk terug, kwam een stuk voor en gaf Bert geen tweede kans.
Robin Tenhunen nam het op tegen Arjan Uittenbogaard. Robin speelde de opening actief en ook deze avond had Arjan zijn goede vorm thuis gelaten. Hij werd door goed spel van Robin gedwongen een stuk te offeren, maar had daarvoor onvoldoende compensatie. Robin won dus overtuigend.
Rob van Driel en Bert den Boer speelden een lange en ogenschijnlijk langzame partij. Er werden pas laat pionnen en stukken geruild. Maar uiteindelijk ging/moest Bert met zijn koning aan de wandel en werd hij pardoes door een witte dame op a8 op d5 mat gezet te midden van heel wat pionnetjes!
De langste partij was het duel aan de top tussen Henk Boot en Eddy Korevaar. Henk koos eens een andere opening dan ze meestal tegen elkaar spelen, maar bereikte weinig. Hij besloot met de witte pionnen de lange pionnenketen van Eddy te ontmantelen. Dat lukte wel, maar Eddy had steeds goede tegenzetten en de stelling bleef in evenwicht, waarbij eerder Eddy dan Henk enkele kansjes op voordeel kreeg. Hij nam die kansjes niet optimaal waar, maar kon op zet 32 uiteindelijk toch een pion winnen omdat Henk een schaakje van Eddy en daardoor tempowinst, over het hoofd had gezien. Toen Eddy rond de 40e zet zijn loper tegen Henk’s paard liet ruilen, was zijn voordeel nog maar beperkt en was Henk weer binnen de remisemarge aangeland. Met nog erg weinig tijd op de klok, al was dat bij Henk niet echt veel meer, bood Eddy remise aan. Henk kon dat aanbod niet weigeren en nam het dus aan, waarmee hij zijn remisereeks uit het TATA-toernooi voortzette.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *