Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 15 interne competitie

Allereerst wensten de aanwezigen elkaar natuurlijk een gelukkig en voorspoedig (schaak)jaar 2019 toe. Door de wedstrijd van het eerste SOS-team tegen het sterke Houten en de wedstrijd van het tweede team a.s. donderdag, werden maar een klein aantal partijen gespeeld voor de interne competitie.
Eddy Korevaar kruiste de degens met Henk Boot. In de eerste wedstrijd dit seizoen had Eddy lange tijd groot tot winnend voordeel gehad, maar was Henk toch met de winst ontsnapt. Deze keer ontstond na een rustige opening een gelijke stelling, waarin Henk het probleem van zijn geïsoleerde pion door de breekzet d5-d4 snel kon oplossen. Het werd interessant toen Henk met g7xf6 antwoordde toen Eddy het zwarte paard sloeg met Lg5xf6. In dergelijke situaties geeft de computer de witspeler wel een plusje, maar het is voor gewone stervelingen vaak niet zo gemakkelijk te vinden wat Fritz en consorten nu eigenlijk bedoelen en grappig genoeg “verdwijnt” een computervoordeeltje nogal eens, zo ook hier. Toch had Eddy wel het gevoel iets beter te staan en speelde daarom niet op ruil van zijn stukken. Het vinden van een juist voortzettingsplan kostte echter veel tijd. Toen Henk zijn centrumpionnen naar voren kon dirigeren, kwam hij duidelijk in het voordeel. Eddy offerde nog wel een pion, maar kreeg daar eigenlijk niets voor terug. Toen er nog een tweede pion verloren ging, was het eindspel voor Henk makkelijk te winnen.
John Dessens speelde een goede partij tegen Bert van Geldere. Toen Bert dacht met een lange rokade zijn koning in veiligheid te brengen, kwam het witte Pg5 als een mokerslag aan. De pion op f7 kon niet meer worden verdedigd, later kreeg John materieel voordeel van een stuk tegen twee pionnen en voerde dit krachtig naar winst.
Henk van der Hoek kreeg tegen Bert van Hees te maken met een zwarte pion op c3. Het is dan altijd de vraag: is zo’n pion sterk of zwak? Henk had in ieder geval een prettig tijdsvoordeel en kon met een dame binnenvallen op c7. In de daarop volgende zetten verorberde hij een tweetal zwarte pionnen, waarna de winst niet al te moeilijk meer was.
Huig Visser speelde een prima partij tegen Rob van Driel. In een gewone opening kon hij het zwarte tegenspel op de damevleugel neutraliseren en zelf met een toren op c1 zelfs het initiatief grijpen. Met meer ruimte op de koningsvleugel werd het voor Rob wel benauwd, zeker toen hij een wit paard via b5 naar d6 kon brengen met schaak en ook hier viel de pion op f7. Rob spartelde wel tegen, ruilde het paard op d6, maar ook de pion die daar vervolgens terecht kwam was een vervelend “ding” in de zwarte stelling. Tegenspel van zwart op de koningsvleugel werd keurig door wit verhinderd. Ook hier was duidelijk dat wit een duidelijke en verdiende overwinning kon behalen.
Johan van der Heide kwam al snel moeilijk te staan tegen Bert de Boer. Omdat hij geen uitweg zag tegen de dreigingen van Bert gaf hij maar op, ook al had hij de strijd na een onogelijke zet, Ke1-d1, nog wel kunnen voortzetten. Bert had op dat moment overigens al een aanzienlijk positioneel voordeel.
Gijs Bos leed een “thuisnederlaag” tegen Ton Lodder, die inmiddels stilletjes is opgeklommen naar de 11e plaats op de ranglijst!
Het eerste SOS-team speelde knap gelijk tegen Houten, waarbij de staart van het team twee kostbare punten binnenbracht. Het tweede team speelde twee dagen later tegen Doorn-Driebergen en verloor nipt met 4,5-3,5. Hopelijk volgen hiervan nog afzonderlijke verslagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *