Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 16 interne competitie

In het topduel van de avond kruiste Eddy Korevaar de degens met Jaco Vonk. Er ontstond een klassieke partij, waarin Eddy initiatief had voor een geofferde pion. In de analyse bleek Eddy op zet 13 een kans te hebben laten liggen om de stelling met een aanzienlijk voordeel voort te zetten. De optie werd door Eddy tijdens de partij afgewezen, maar bleek in de analyse achteraf een belangrijk keerpunt voor de kansen van wit. Het lukte Eddy daarna niet veel met het ruimtelijk overwicht te doen, zodat Jaco langzaam aan in het voordeel kwam en het punt naar zich toe kon trekken. Beide spelers mogen overigens volgende week in de 2e ronde van de bekercompetitie tegen elkaar op herhaling.
Henk van Houwelingen was weliswaar fysiek weer wat hersteld van de griep, maar blijkbaar schaaktechnisch nog niet voldoende bijgekomen voor een goede partij schaak. Hij raakte tegen Johan van der Heide twee pionnen kwijt, had nauwelijks compensatie en Johan won gedecideerd.
Een andere verrassende uitslag was de winst van Peter Eijndhoven tegen Rob van Driel. Rob stond een kwaliteit en pion voor, maar overzag de kracht van een batterij van dame en loper en werd pardoes matgezet op g7.
Bram Capelle speelde tegen Huig Visser en liet zich door een vroege dameruil niet van de wijs brengen. Hij kreeg met wit een mooi initiatief, een sterke loper op d6 en toren op d4 en voerde dit overwicht bekwaam naar winst.
Hans Karelse bestreed Ernst Delwel die wat te frivool voor zijn gerokeerde koning een pion naar g5 opspeelde. Hans kon deze buitmaken en echte compensatie was er eigenlijk niet voor Ernst. Hans breide zijn voordeel langzaam uit en behaalde een regelmatige overwinning.
Bij André van Wingerden en John Dessens stond John op een gegeven moment een kleine kwaliteit voor maar de twee torens van André op half open lijnen bleken voldoende om de balans in evenwicht te houden, zodat het vredesaanbod van John door André werd geaccepteerd. Ook in de analyse na afloop bleek dat het evenwicht niet echt verbroken was geweest.
Henk van der Hoek speelde tegen Henk Boot zijn geliefde opening, maar de zwarte Henk wilde het deze keer eens anders doen en er ontstond een dynamische gelijkwaardige stelling, die beiden nogal wat tijd kostte. Toen de witte Henk op zet 16 besloot op d5 een paard te offeren tegen twee pionnen, kreeg zwart, zeker volgens de computer na afloop, voordeel. Hoewel zwart achteraf beter eerder de witte damepionnen onder vuur had kunnen nemen, bleef zijn voordeel intact. Toen het de zwarte Henk lukte na ruil van een aantal stukken en pionnen zijn dame op g5 te zetten, ontstonden er vervelende dreigingen tegen de witte koning. Dit was rond de 30e zet, toen beiden nog minder dan 10 minuten hadden voor de rest van de partij. Wit verloor ook nog zijn laatste pion op de damevleugel en omdat daarbij nogal wat stukken werden geruild, ontstond er een voor zwart technisch gewonnen eindspel. Het eindthema dat zwart met een gedekt paard op g3 zelfs een matnet kon weven tegen de witte koning op h2 maakte een abrupt einde aan deze boeiende partij (wit Kg1 en Ta5, pionnen op h3, g2 en f3, zwart Kd4, Tb8, Pg3 en pionnen op g6, g5 en f4 en na Ta5xg5 volgde Tb1+ en na Kh2 Th1 mat).
Als laatste partij waren Bert van Geldere en Wim Rietveld lang in de weer. Het leek lange tijd gelijk op te gaan, maar Wim kreeg op een gegeven moment de mogelijkheid voor een winnende combinatie, maar liet deze kans liggen. Daarna was het weer geruime tijd gelijk en ontstond een eindspel van paard, loper en 3 pionnen (Bert) tegen het loperpaar en 3 pionnen (Wim). In wederzijdse tijdnood bleek de vrij pion van Wim een geduchte dreiging en omdat hij ook handiger met het loperpaar en de tijd manoevreerde, ging in het verre eindspel Bert in uiteindelijk verloren stand door zijn vlag.
Arjan Uittenbogerd stopte de opmars van Ton Lodder, zij het niet zonder fortuin. Ton speelde een goede partij en kwam gewonnen te staan met een toren en enkele pionnen voor en wachtte er eigenlijk op dat Arjan zou opgeven. Maar…., Arjan vond nog een venijnige dreiging die Ton niet adequaat pareerde en hij werd pardoes matgezet! Bert van Hees won zijn partij tegen Gijs Bos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *