Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 19 senioren (2 februari 2016)

In het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee, dat ieder jaar in de maand januari plaatsvindt, heeft kampioen Henk Boot een prachtig succes geboekt. Hij eindigde in de derde groep als tweede en promoveerde hiermee naar groep 2 voor de editie van 2017. Een mooie maar tegelijkertijd erg lastige uitdaging, want de concurrentie in deze groep is moordend.

Dat dit succes geen garantie geeft voor welke volgende wedstrijd dan ook moest Henk ervaren in de 19e ronde van de onderlinge competitie van schaakclub De Giessen en Linge. Na een ongelukkige zetverwisseling was tegenstander Hans Karelse er als de kippen bij om Henk de duimschroeven aan te draaien. Hans speelde vervolgens een erg sterke partij. Toen Henk verzuimde zijn ontwikkeling te voltooien wist Hans door een sterke opstoot van zijn centrumpion zijn voordeel om te zetten in doorslaggevend voordeel. Hierna gaf hij Henk geen enkele kans meer om terug in de wedstrijd te komen.

Jaco Vonk profiteerde, maar dit ging bepaald niet vanzelf. In een wisselvallige partij tegen Henk van der Hoek kon hij pas aan het eind van de avond, in het verre eindspel het verschil maken doordat Henk in deze fase niet meer de noodzakelijke concentratie kon opbrengen en te snel zijn zetten uitvoerde. Jammer voor Henk, die tot aan het eindspel een sterke partij speelde. Door zijn overwinning heeft Jaco de koppositie van Henk Boot overgenomen, al is het onderlinge verschil erg klein. Het lijkt een nek-aan-nekrace tussen beiden te worden.

Op eerbiedige afstand volgt Eddy Korevaar op de derde plaats, die in zijn partij tegen André van Wingerden niet verder kwam dan remise. De remise kwam tot stand nadat beiden opgelegde kansen op de winst hadden gemist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *