Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 2 interne competitie: 17-09-2019

Deze tweede ronde kende enkele verrassende uitslagen, leest u mee. Titelverdediger Jaco Vonk nam het met zwart op tegen Hans Karelse. Hans stelde zich in de opening rustig en soliede op, terwijl Jaco uiteindelijk besloot tot een lange en dus tegengestelde rokade. Jaco ging met zijn pionnen richting witte koning, maar de witte stelling bleef redelijk gesloten en echte gevaren voor de witte koning waren er niet. Aan de andere kant bestookten de pionnen van Hans de zwarte damevleugel en daar ontstonden wel meer gaatjes, al leek er niet zo veel aan de hand omdat Jaco zijn stukken goed had neergezet. De immer vriendelijke Hans bood Jaco op een gegeven moment remise aan, maar Jaco vecht zoiets graag tot op het bot uit en het voorstel werd verworpen. De strijd spitste zich toe rond de zwarte koning die toenemend op de tocht kwam te staan. Uiteindelijk kon Hans met zijn zware stukken niet meer te pareren dreigingen in de stelling brengen en was aan mat voor Jaco niet meer te ontkomen. Een verrassende nederlaag voor Jaco!
Hoe anders verging de strijd tussen Tony Else en Henk Boot. De partij werd rustig opgezet al lag het initiatief duidelijk bij Tony. Op een gegeven moment dacht Henk pionnenruil op f5 te kunnen uitstellen en zijn koning vast in veiligheid te brengen tegen een naderende penning. Maar hij had de opstoot f5-f6 over het hoofd gezien, waarmee Tony een dubbelaanval op zowel de ongedekte dame als de zwarte loper kreeg en dat kostte Henk de loper op g7 tegen een schamel pionnetje zonder reële compensatie. Tony speelde sterk verder en zijn stukken drongen de zwarte verdediging binnen en hij bereikte hiermee een gewonnen stelling. Toen stak een oude kwaal bij Tony weer de kop op: het winnen van een na goed spel bereikte gewonnen stelling. Op zet 44 ging hij opzichtig in de fout. Vanwege een penning kreeg Henk opeens de mogelijkheid met een paardschaakje via een vork een volle toren te veroveren! Dit cadeautje werd door Henk met beide handen aangepakt. Gedesillusioneerd door deze blunder lukte het Tony niet meer Henk van de winst af te houden. Een enorm mazzeltje voor Henk die met enig schaamrood op de kaken deze “gestolen winst” in de schoot kreeg geworpen. Maar ja, dat soort overwinningen telt ook.
Henri Houweling en André van Wingerden speelden een taaie partij. Uiteindelijk stond Henri beter en kwam hij ook een pion voor, maar er resteerde een eindspel met lopers van ongelijke kleur. Dat is heel vaak remise, zo ook hier.
Bram Capelle speelde een sterke partij tegen Henk van der Hoek. Hij kwam positioneel in het voordeel en vergrootte dit langzaam maar zeker. Vervolgens veroverde hij een aantal pionnen en zijn goed samenwerkende stukken sloopten vervolgens de zwarte stelling. Een mooie overwinning van Bram.
Chris Tromp en Jeroen Brandsma speelden een onderhoudende maar niet foutloze partij. Er kwam een vrij chaotische pionnenstructuur op het bord nadat Jeroen door een onnauwkeurigheid van Chris een stuk had gewonnen. Hij kreeg een sterke geïsoleerde zwarte pion op h3! Het leek een kwestie van tijd om een beslissende aanval op te zetten voor Jeroen. Chris speelde zo actief mogelijk en Jeroen moest om mat te voorkomen op een gegeven moment een loper teruggeven. Tenslotte resteerde een toren-pionneneindspel waarin Jeroen een pion meer had en langzaam maar zeker vorderingen maakte. Jeroen verkeerde in forse tijdnood en het huidige increment van 10 seconden per zet was dan ook meer dan welkom/nodig! Toch was in die fase remise voor Chris nog wel binnen handbereik, maar misschien meegesleept door de tijdnood van Jeroen, koos hij voor zijn koning een verkeerde terugtocht. Dit verschafte Jeroen beslissend voordeel, omdat hij de verdedigende koning van de onderste rijen kon weghouden. Dus na lange strijd (het aantal zetten werd vanwege de tijdnood niet meer genoteerd) kon Jeroen het zoet van de overwinning zich laten smaken.
Mark Couwenberg speelde tegen Bert van Geldere. Direct vanuit de opening speelde Mark erg actief en kon zelfs een pion laten opstomen naar e6 om vervolgens met e6xf7† een zwarte rokade te verhinderen. Toen zwart met e5 het centrum openbrak meende uw verslaggever dat zoiets eigenlijk niet kon en door Mark wel afgestraft zou worden. Zo eenvoudig was het allemaal blijkbaar niet. Naar eigen zeggen zette Mark zijn aanval te frivool op en Bert was er als de kippen bij om de aardig opengelegde witte koningsstelling met een goede counterattaque verder aan flarden te spelen en te winnen.
Rob van Driel nam het op tegen jeugdkampioen Robin Tenhunen. Geruime tijd leek het gelijk op te gaan, maar op een gegeven moment kon Robin toch materieel voordeel bereiken en dit uitbreiden tot een loper en pion meer. Omdat Rob alleen een toren had en de zwarte pion van Robin al opgestoomd was naar a2, was duidelijk dat Robin deze avond zijn eerste winstpartij in de seniorencompetitie kon noteren.
Sebastiaan Visser en Jan Post hielden elkaar lang in evenwicht. In een toreneindspel met 4 torens hadden beiden hun torens op hun “eigen” half-open lijn geposteerd. Tenslotte maakte Sebastiaan in gelijke stelling een fout die onmiddellijk materiaal en de partij kostte. Altijd jammer voor de verliezer, zo’n afloop.
Ook deze ronde werden er dames in de aanbieding gedaan. Dit keer overkwam het Bert van Hees tegen Taco van de Poll, die daarmee gemakkelijk aan de winst kwam.
Henk van Houwelingen en Bert den Boer streden beiden voor hun eigen kansen. Ze hadden allebei een sterke aanval tegen de vijandelijke koning, maar die van Bert was net wat sterker.
Robert Euser had het in het begin niet zo makkelijk tegen Arie Klop. Toen Arie een grapje met pionwinst niet zag, kantelde de partij in het voordeel van Robert, die materiaal en vervolgens de partij won.
Johan van der Heijden won van Peter van Gaalen, terwijl Ton Lodder Gijs Bos de baas was.
Het is een opvallend begin in de competitie dit jaar, de eerste drie plaatsen op de ranglijst worden ingenomen door Hans Karelse, Jan Post en Jeroen Brandsma, terwijl de top van vorig jaar pas terug te vinden is op plaats 8 (Jaco) en 10 (Henk). Eddy Korevaar die vanwege zijn vakantie nog niet in actie kwam, is terug te vinden op plaats 13. Het wordt ongetwijfeld de komende weken spannend hoe de vervolgontwikkelingen zullen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *