Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 25 interne competitie

Johan van der Heijde verloor al snel een pion tegen Henry Houweling, die de partij daarna rustig naar zich toe trok. Rob van Driel liet zich tegen Henk van Houwelingen van zijn goede kant zien. Een mooi pionnencentrum in een vier toreneindspel met een pion meer. Toen een witte toren via f6 nog een pionnetje op de damevleugel meenam en daarna nog eentje, was de winst binnen. Een wilde en wisselende kansen partij met ook ongelijke materiaalverhoudingen werd gespeeld door Peter van Gaalen en Edwin van Eijndhoven. De einduitslag remise was niet wat omstanders eerder op de avond hadden verwacht. Van de thuiswedstrijden verloor Gijs Bos van Bert van Hees en won Ton Lodder van John Dessens.
Bram Capelle had niet zijn avond tegen Mark Couwenberg. Mark speelde sterk, kreeg twee pionnen voordeel, pende een wit stuk en wit had bovendien een versplinterde pionnenstelling rond zijn koning. Na zo’n 20 zetten was de partij al beslist in het voordeel van Mark.
Huig Visser had vanuit de opening een achtergebleven en zwakke pion op d3 tegen Ernst Delwel. Zwart speelde duidelijk beter en kreeg ook materieel voordeel: uiteindelijk een vol stuk. Zelfverzekerd ruilde Ernst op weg naar meer voordeel her en der een stuk en won overtuigend.
Hans Karelse nam tegen Arjan Uittenbogerd het initiatief op de damevleugel in handen. De zwarte stukken stonden er op de laatste rij van de damevleugel wat zielig bij. Hans vergrootte langzaam aan zijn voordeel. Bovendien had hij een sterke pion op e5, een paard op e4 en nog wat meer goed opgestelde stukken: de duimschroeven werden maar eens flink verder aangedraaid. Arjan kon het niet droog houden en verloor in deze goede partij van Hans.
Harde strijd werd geleverd door Louis Rutgers tegen Bert van Geldere. Louis koos een ogenschijnlijk erg rustige partijopzet, waardoor Bert meer ruimte kreeg op de damevleugel en bracht daar zijn pionnen naar voren, terwijl Louis het overwicht aan de andere kant van het bord had. Het leek voor uw verslaggever een ingewikkelde partij waarin wit wat beter leek te staan. Louis vertelde later dat hij had gezien dat het zwarte initiatief niet zou doorslaan. Hij stond met bovendien een pion voorsprong gewoon erg goed. Bert dacht deze te kunnen terugwinnen met zijn zwarte toren, die ogenschijnlijk vervaarlijk via de c-lijn binnenviel. Maar Louis sloot handig de terugtocht van de toren af en kon met zijn d-pion opstomen. Uiteindelijk kreeg zwart twee vrijpionnen en een paard op e3, maar Louis kon voldoende stukken in de verdediging goed op zijn plaats zetten, won een belangrijke zwarte pion op d3 en kon het zwarte paard insluiten. Hij won uiteindelijk de partij overtuigend en was terecht tevreden over de gevolgde speelwijze.
De langste partij was de topper tussen Henk Boot en Eddy Korevaar. Eddy speelde opnieuw een geliefde openingsvariant, die tussen beiden al eerder op het bord was geweest. Henk deed het niet erg handig en belandde in een moeizame stelling. Toen hij ook nog wat passief verdedigde met Tc1 en Le2 op zet 15, had Eddy groot en waarschijnlijk wel beslissend voordeel kunnen verkrijgen. Hij koos voor een opstoot met zijn damevleugelpionnen tegen de koning van Henk, maar als hij in plaats daarvan zijn toren op d8 had gezet of met 17. .. Lc3! zijn loper had geofferd, had hij de winst waarschijnlijk wel naar zich toe kunnen trekken. Nu bleek de pionnenopmars te traag en kon Henk zijn stukken hergroeperen en een gelijke stand bereiken. In deze fase trok Henk langzaam het initiatief naar zich toe kon hij met een gerust hart dankzij een betere pionnenstelling aansturen op stukkenruil en een eindspel. Hoewel Eddy op de 37e zet remise aanbood, was het deze keer, in tegenstelling tot vorige week, Henk die de stelling te interessant vond en graag verder wilde spelen. Hoewel in het lopereindspel de loper van Henk nogal opgesloten oogde, kon hij met een “pseudoffer” 41. Ld4 zijn loper in het spel betrekken, omdat na e5xd4 Henk de loper van Eddy met via Ke4xf4 kon verorberen. Er resteerde een gewonnen pionnen eindspel voor wit. Dit was niet de eerste keer dat Eddy tegen Henk belangrijk tot winnend voordeel kon bereiken, maar aan het eind van de avond met lege handen achterbleef.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *