Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 3 interne competitie 24-09-2019

Verslag ronde 3 interne competitie 24-10-2019

Na de stofwolken en ongelukken van de tweede ronde volgde nu dus de derde ronde die niet meer op rating, maar op volgorde van de ranglijst volgens het Keizer systeem werd ingedeeld.

Het topduel van deze ronde was de wedstrijd tussen Jeroen Brandsma en Hans Karelse. Na een vrij rustige opening moest de strijd eigenlijk nog goed ontbranden, toen Hans even niet bij de les was en zijn dame terugtrok naar een veld waarvandaan na een loperzet van Jeroen geen ontsnappen meer mogelijk was. Wel een dramatisch verlies voor Hans, waarmee Jeroen dus nu de nieuwe koploper is geworden.

Louis Rutgers en Bram Capelle speelden een onderhoudende partij. Bram zag terecht af van het mee snoepen van een pionnetje op f3, want dat zou Louis enorme aanvalsmogelijkheden hebben gegeven na het bezetten van een open f-lijn. Nu volgde bij beiden een lange rokade. Op een gegeven moment had Louis een stuk tegen 2 pionnetjes van Bram, maar veel belangrijker, hij bezat een oppermachtig loperpaar. Bram spartelde nog wel, maar omdat Louis goed oplette niet bij verrassing achter de paaltjes mat te worden gezet, kon Louis de winst overtuigend bijschrijven.

Bij afwezigheid van Jaco Vonk die de eerste KNSB-wedstrijd van zaterdag niet kan meedoen en daarom vast vooruit speelde in Goirle, had Robert Euser een andere zware tegenstander in Henk Boot. Hij stelde zich met zwart erg ongelukkig op in de opening en Henk kon naar hartenlust allerlei dreigingen in de stelling brengen en ging daar na stukwinst gewoon mee door en kon een een onweerstaanbare mataanval opzetten.

Taco van de Poll nam het op tegen een uitgerust van vakantie teruggekeerde Eddy Korevaar. Al leek het na een klassieke opening lange tijd een vrij gelijkwaardige partij, langzaam werd duidelijk dat Eddy handiger manoevreerde en toen hij een mooi zwart paard op e3 kon laten landen stortte het witte bouwwerk snel ineen. Een goede start van Eddy in de competitie!.

Tony Else bestreed Sebastiaan Visser vanuit een rustige opening via een geopende c-lijn met zijn zware stukken. Hoewel Sebastiaan zich nog wel aan een penning met dreigend stukverlies kon onttrekken, moest hij pionverlies en later nogmaals pionverlies toestaan. Het resterende toreneindspel werd door Tony goed uitgespeeld en toen ook een derde plus- en zwarts laatste pion werd veroverd, hield Sebastiaan de strijd logischerwijze voor gezien.

Tijmen Schakel ging dit jaar niet zo goed van start als vorig jaar. Hij kreeg te maken met mark Couwenberg te maken die een openingsgambiet speelde dat hij wel, maar Tijmen niet goed kende. Al snel bleek mark fantastisch stukkenspel te hebben, de witte koning werd in het centrum aan allerlei dreigingen blootgesteld. Toen Tijmen dacht de tot f2 doorgedrongen zwarte dame weg te kunnen jagen, besloot Mark tot een krachtig dameoffer. Hij sloeg de toren op f1, kreeg daarbij ook nog een extra stuk en een tweede gepend stuk volgde. Heel mooi was, dat Mark heel rustig ook zijn twee laatste stukken (paard g8 en toren h8) bij de winnende aanval betrok. Naar de mening van uw verslaggever, de mooiste partij van de avond, waarin Mark optimaal van de onbekendheid van de tegenstander met dit gambiet profiteerde!

Bert van Geldere speelde tegen Robin Tenhunen zijn gebruikelijke opening, waarin Robin aan het eind van de opening even te laat Lf5 speelde. Nu leidde het tot tijdverlies en joeg Bert deze loper met e2-e4 terug, stoomde door met e5 en toen Robin niet op e5 sloeg ging de pion maar gewoon door nar e6, waarmee de zwarte stelling in een soort houdgreep werd genomen. In de analyse na afloop was het overigens na slaan op e5 ook een heel lastig en smal pad geweest om voor zwart de juiste weg te vinden, maar dat maakt analyses na afloop nu altijd zo leuk.

Henk van der Hoek speelde tegen Rob van Driel zijn bekende opening, maar bereikte in eerste instantie niet zo veel. Maar toen Rob bij een bepaalde ruil niet op de beste manier terugsloeg, kreeg Henk duidelijk voordeel, breidde dit langzaam uit en ook materieel zat Henk in de plus, zeker na een dubbele aanval met zijn koning op toren en paard van zwart. Het einde kwam snel toen Rob nog een vergissing maakte met winst voor Henk.

Gerard de Gans moest proberen zich Henry Houweling van het lijf te houden. Hij had weliswaar meer ruimte op de damevleugel, maar henry trok zich daar niets van aan, counterde in het centrum en besloot met Tg8 vol op de aanval tegen de witte koningsvleugel te spelen. Hiertegen had Gerard geen verweer en de winst voor Henry was overtuigend.

Arie Klop redde het niet tegen een eveneens fris van vakantie teruggekeerde John Dessens. Hij raakte steeds meer materiaal achter en dat was duidelijk teveel van het goed.

Wim Deurloo had het niet makkelijk tegen Arjan Uittenboogerd. Arjan kwam een pion voor en toen Wim een paard naar achteren in plaats van naar voren dirigeerde volgde verlies van nog een pion en was de witte stelling niet meer te houden.

Ton Lodder won ook zijn derde partij op rij, nu was Bert van Hees het slachtoffer en Ton is hiermee inmiddels opgerukt naar de 5e plaats op de ranglijst!

Volgende week is er dus geen gewone interne competitie, maar vieren we ons 11e lustrum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *