Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 30 interne competitie (26 april 2016)

De partij tussen Jan de Jong en Henk Boot beloofde vooraf veel vuurwerk. Jan de Jong is de laatste tijd in vorm en kan een plaag zijn voor de topspelers. Vorige week had hij de winst voor het grijpen tegen Jaco Vonk (maar nam bescheiden genoegen met remise) en kort daarvoor had hij Tim Schakel in de halve finale van de bekercompetitie het vuur aan de schenen gelegd. Henk was dus gewaarschuwd. Het werd volgens verwachting een ingewikkelde partij, Jan kwam goed uit de opening, maar in het eindspel met de zware stukken manoeuvreerde Henk beter en verkreeg voordeel. Henk kon dit voordeel vervolgens  goed uitbouwen, maar miste de finishing touch. Wel had hij zijn bedenktijd beter ingedeeld dan Jan, die er uiteindelijk niet in slaagde de goede zetten binnen de beschikbare tijd te vinden. Zo kwam Henk als overwinnaar tevoorschijn in deze vechtschaakpartij.

Hiermee is de achterstand van Henk op koploper Jaco Vonk, die deze ronde niet in actie kwam, nog verder afgenomen. Naar de huidige inzichten lijkt het erop dat de uiterst geringe voorsprong van Jaco voor hem voldoende zal zijn indien beiden de resterende ronden hetzelfde resultaat boeken. Zowel Jaco als Henk spelen de laatste ronden minder overtuigend dan we van hen gewend zijn en het is dan ook zeker geen uitgemaakte zaak dat alle partijen zondermeer gewonnen worden. De titelstrijd blijft zo bloedstollend spannend.

Eddy Korevaar borduurde voort op een eerder door hem gespeelde partij, maar kwam in een andere variant terecht en waardeerde verschillende zetten/mogelijkheden verkeerd. Hans Karelse trok onverbiddelijk het punt naar zich toe.

André van Wingerden had zichzelf, onder meer in zijn partijen tegen Jaco Vonk en Henk Boot, flink tekort gedaan door te snel op beslissende momenten cruciale zetten uit te voeren. In zijn partij tegen Louis Rutgers wilde hij dan ook revanche op zichzelf nemen. André kwam beter uit de opening en hield goed de druk op de stelling. Na een mindere zet in het middenspel kon Louis een betere stelling bereiken. Dit wist André te neutraliseren waarna er een gelijke stelling ontstond. Na een fout van Louis wist André een cruciale pion te winnen. Nu nam hij wel de tijd en wist knap zijn voordeel vast te houden. Een mooie overwinning was het gevolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *