Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag ronde 4 interne competitie op 08-10-2019

Jeroen Brandsma kreeg deze avond Henk Boot als tegenstander, omdat zowel Jan Post als Louis Rutgers op het appèl ontbraken. Jeroen speelde zijn gebruikelijke opening en Henk stelde zich solide op. Zeker toen Henk zijn kans schoon zag met 13. ..f5 een blokkade op te werpen, vond Henk dat hij een prettige stelling met mogelijkheden had. Jeroen had vergelijkbare gedachten, maar was op zichzelf wel tevreden met remise gezien zijn herhaalde aanbod op zet 14. Dat vond Henk veel te vroeg, juist nu de stelling interessant begon te worden en Jeroen inmiddels zo’n 40 minuten meer tijd had verbruikt. Henk speelde zijn paarden handig om en zag in de verte mogelijkheden opdoemen om de dame van Jeroen in te sluiten. Na ruil van de witte lopers bood Jeroen nogmaals remise aan, vergezeld van de uitspraak driemaal is scheepsrecht, maar Bootje voelde daar nu helemaal niets meer voor. Hij had meerdere dreigingen en vond dat hij beter stond en Jeroen nog maar zo’n 10 minuutjes had voor de rest van de partij en hijzelf bijna één uur. Overigens vond de computer het op dat moment nog een gelijke stand! Maar ja, die heeft geen last van menselijke problemen zoals spanningen en tijdnood. Maar onder druk van de klok van Jeroen veroverde Henk een toren om daarna op dameruil aan te sturen. Maar, oeps, Jeroen had eventjes tussendoor een ongedekte toren van Henk aangevallen en dat was Henk ontgaan. Weg alle voordeel en Henk had toen het vierde remiseaanbod van Jeroen eigenlijk wel moeten aannemen, maar hij dacht zich nog wel te kunnen “herpakken”. De daarop volgende fase was begrijpelijkerwijze nogal rommelig. Beiden hadden moeite op het rechte pad te blijven, maar uiteindelijk maakte Jeroen de laatste fout en kon Henk met een “correct” torenoffer de partij in zijn voordeel beslissen en hiermee de koppositie op de ranglijst van Jeroen overnemen, na deze wilde en merkwaardige partij.
De langste partij van de avond werd gespeeld door Eddy Korevaar en Jaco Vonk. Er ontwikkelde zich een ogenschijnlijk vrij rustige partij. Na het ruilen van meerde stukken bleef er een isolani van Eddy op d4 over, maar de stelling oogde in een dynamisch evenwicht zoals dat zo mooi heet. Een door Jaco aangeboden pionoffer op b5 werd door Eddy niet aangenomen. Hierna lukte het Jaco na verloop van tijd vorderingen te maken met een tweetal heel actieve torens via de c-lijn binnen te dringen tot op de tweede rij. Eddy verdedigde bekwaam en hardnekkig. Dat leverde Jaco uiteindelijk een pion op, omdat Eddy deze pion gaf om de pionnenstelling van Jaco te verminken en zo tegenspel te krijgen. In het resterende toreneindspel lukte het Eddy weliswaar een “technische” remisestelling te bereiken, maar op een gegeven moment, ook hier met de druk van weinig tijd, liet hij Jaco’s koning de a-lijn verlaten. Hierna kon Jaco de witte koning afhouden en met zijn toren zo manoevreren en een bruggetje bouwen, dat zijn vrije a-pion kon promoveren na waarschijnlijk zo’n 90-100 zetten! Een goed uitgespeeld toreneindspel van Jaco die inmiddels op de tweede plaats staat achter Henk Boot.
Inmiddels opgeklommen naar de derde plaats is Bert van Geldere die met zwart speelde tegen Robert Euser. Robert raakte al vroeg in de opening een pionnetje kwijt en hoewel het best lang duurde kon Bert zijn voordeel langzaam uitbreiden en in het eindspel uiteindelijk de winst naar zich toetrekken.
Ook Hans Karelse deed goede zaken tegen Ernst Delwel. Hij kwam met wit iets beter uit de opening. Hij rukte al vroeg op met zijn centrumpionnen, maar Ernst verzuimde om met actief spel het initiatief over te nemen. Na een paar passieve zetten van Ernst kon Hans sluipenderwijs binnendringen en een mooi paard op d6 posteren. Hierna wist hij met een mooie laatste combinatie Ernst tot overgave te dwingen.
John Dessens en Henk van der Hoek speelde ook een “stevige pot”. Op de dichtgeschoven damevleugel stonden alle pionnen lekker tegen elkaar aan en leek de strijd zich meer in het centrum en op de koningsvleugel af te gaan spelen. Hoewel alles redelijk in evenwicht oogde, raakte John opeens een stuk kwijt en verloor daarmee ook de partij.
Bram Capelle en Taco van de Poll maakten er een behoorlijk spektakel van. Taco liet zich weer van een erg actieve kant zien en liet zijn pionnen op de koningsvleugel flink naar voren opstomen. Maar ja, dan ontstaan er wel eens gaten in de verdediging en Bram was goed bij de les en met een onafwendbare matdreiging besliste hij de partij.
Robin Tenhunen speelde een agressieve opening tegen Johan van der Heijde, had duidelijk het beste van het spel en veroverde een stuk voor een pion. Gedecideerd trok hij de overwinning naar zich toe.
Sebastiaan Visser kreeg tegen Arie Klop al snel groot materieel voordeel en dat gold ook voor Arjan Uittenboogerd tegen Arjo van Geffen. Beiden wonnen eenvoudig. Ook Peter van Gaalen kon de dreigingen van Bert van Hees niet pareren en verloor kansloos. Henk van Houwelingen kwam tegen Gijs Bos veel materiaal voor, maar moest na concentratieverlies zoals hij zei, berusten in remise. De andere “thuiswedstrijd” tussen André van Wingerden en Ton Lodder werd door André gewonnen.
De komende weken zullen verschillende externe wedstrijden plaats vinden: 15 oktober speelt het eerste SOS-team thuis tegen De Rode Loper 2, de week erop het KNSB-bekerteam tegen het sterke 2e klasse team van Rokado en tenslotte op 29 oktober het tweede SOS-team tegen Lekstroom 3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *