Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag Team 1 – De Combinatie 1 (1 april 2017)

Het eerste team mocht afgelopen zaterdag thuis aantreden tegen De Combinatie 1 uit Asten.

Het eerste kon nog mee strijden voor een verdienstelijke 2e plaats. Het kampioenschap leek volledig naar Eindhoven te gaan, die dit seizoen gewoon te sterk was. De Combinatie moest proberen wat punten te pakken om degradatie gevaar te vermijden.

Veel partijen gingen in het begin gelijk op. Bij Bobby kwam de tegenstander met een ambitieuze opening en wilde al meteen beginnen met een pionoffer voor een sterk centrum. Bobby wilde dit vermijden en offerde een stuk, wat de partij zo nog complexer maakte.

Andries kreeg een opening, die hem wel bekend was en daar kwamen dan ook de eerste zetten zeer snel op bord. Helaas maakte hij een verkeerde verdediging zet en kwam daardoor in de problemen. Zijn tegenstander offerde een pion, om die later weer terug te winnen. Andries kreeg zijn verdediging niet meer terug in orde en moest helaas opgeven.

Jaco bouwde rustig zijn partij op. Hij koos daarna ervoor om de stelling een beetje open te maken. Echter miste hij dat hij hierdoor een pion verloor. Hij ging voor een grootscheepse afruil met een tempo meer. Hij won de pion gelukkig wel terug maar in de stelling, die over bleef, zat niet veel meer in met een remise als logisch gevolg is.

Hans moest invallen voor Hemmo en kwam al snel veel ruimte van zijn tegenstander. Deze probeerde de pionnenstructuur van Hans aan te pakken, met succes. Hans verloor een belangrijke pion waardoor zijn tegenstander een degelijke stelling kreeg. Hans probeerde zijn stelling te verbeteren om daarna in de tegenaanval te gaan. Echter verloor hij hierbij nog een 2e pion wat helaas iets te veel van het goede was. Hans kon niet anders dan later zich gewonnen te geven.

Bobby kon na een dame ruil zijn geofferde stuk terugkrijgen. Hij kon daarbij kiezen uit 2 stukken. Hij koos helaas voor de verkeerde. Zijn tegenstander kwam er redelijk goed uit en zette met zijn stukken de stelling van Bobby onder druk. Bobby kon moeilijk zijn stukken goed ontwikkelen. Dit laatste brak hem op. Hij probeerde zijn stelling te redden maar gaf pardoes een stuk weg. Hij gaf meteen op.

Het team keek ineens tegen een 3,5 – 0,5 achterstand aan.

Jesper had een rustige partij met een licht voordeel door ruimte. Met deze tussenstand kreeg hij een remise aanbod, wat hij heeft geweigerd. In tijdnood verloor hij een pion en kwam hij in een lastig toreneindspel. Door de afruil van pionnen blijf er te weinig over en ook dit werd een remise.

Tim kreeg in de opening ook veel ruimte en was op zoek naar een goed plan. Deze kwam er door de ongelukkig geposteerde toren van zijn tegenstander op f6. Hij koos voor een aanval via de koningsvleugel. Om een overrompeling te vermijden offerde zijn tegenstander een stuk en hoopte eruit te komen. In tijdnood maakte Tim een verkeerde inschatting en dacht dat de veiligheid van zijn koning in gevaar kwam. Hij stond al wat materiaal voor dus offerde zijn dame op het tij te keren. Na tijdnood bleek dat Tim 2 torens voor een dame kreeg. Na wat actief spel van Tim en onnauwkeurigheid van zijn tegenstander kon Tim weer de partij terug in handen nemen. Na de dame te ruilen maakte Tim het goed af.

Eddy kreeg een partij die redelijk gelijk op ging. Veel stukken werden er niet geruild. In tijdnood ging de partij de goede kant op richting Eddy. Hij won 2 pionnen en kon dit nadien omzetten in een punt. Met een 4-3 stand moest Henk proberen nog een gelijkspel eruit te halen.

Henk speelde een solide opening. Zijn tegenstander kreeg wel wat ruimtevoordeel. Henk verdedigde het een beetje te passief waardoor wit een aanval kon krijgen op zijn koning. Henk moest uiteindelijk zijn dame offeren tegen 2 torens. Helaas miste hij dat hij daarbij ook nog een extra stuk verloor. Hij hoopte nog een vestiging te kunnen maken maar dit bleek niet genoeg te zijn. Zijn tegenstander speelde het rustig en goed uit en kon zo het punt binnenhalen.

Hierdoor verloor het eerste team met 5-3, waar niet veel meer heeft gezeten. Ze staan nog altijd op plek 3 en kunnen met nog een 1 wedstrijd nog altijd 2e worden. Eindhoven is kampioen geworden maar de andere concurrenten lieten ook punten liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *