Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag Team 2 – Rivierenland 2 (12 april 2016)

In de wedstrijd tegen mede kandidaat-degradant Rivierenland 2 (een fusievereniging van Culemborg, Geldermalsen en Tiel) was het erop of eronder voor het tweede team! De situatie in de eerste klasse van de Stichts Gooise Schaakbond is als volgt. Het derde team van Utrecht, hekkensluiter van deze klasse met nul punten, is gedegradeerd. Daarboven strijden drie teams om de tweede degradatieplaats te ontwijken. Dit is naast Rivierenland 2 en De Giessen 2 ook Vegtlust 1 uit Maarssen. Om goed in de race te blijven moest eigenlijk gewonnen worden. De kansen waren er vooraf zondermeer omdat beide teams aan elkaar gewaagd zijn.

Het is ook een spannende wedstrijd geworden! Hans Karelse strafte aan het eerste bord het te grote optimisme van zijn tegenstander hard af. Louis Rutgers kan zijn draai dit seizoen maar niet vinden en speelt een ongelukkig seizoen. Ook ditmaal moest hij de punten aan zijn tegenstander laten. Jan de Jong speelt een wisselvallig seizoen, maar op zijn spel en resultaten van de laatste tijd is weinig aan te merken en won dan ook zijn partij. Daar stond tegenover de ongelukkige nederlaag van André van Wingerden. Ook nu bouwde hij een veelbelovende stelling op maar zoals vaker dit seizoen gooide hij helaas zijn eigen glazen in. Henk van der Hoek voegde aan het totaal een halfje toe, waardoor er een 2,5-2,5 tussenstand op het scorebord kwam te staan.

Wim Rietveld wist zijn team weer aan een voorsprong te helpen. Er resteerden hierna nog twee partijen, te weten de partijen van Tony Else en Bert van Geldere. Beiden stonden minder en gingen vol aan de bak om de punten in Giessenburg te houden. Tony dwong in een moeilijke stelling knap herhaling van zetten af en bevestigde hiermee zijn solide vorm. Bert speelt helaas een niet zo gelukkig seizoen. De beginfase van zijn partijen is vaak sterk, maar naar mate de partij vordert blijkt het lastig om zijn opgebouwde voordeel te consolideren. Ook nu kon hij het helaas net niet bolwerken.

Hierdoor werd de eindstand bepaald op 4-4, hetgeen waarschijnlijk onvoldoende zal zijn. Alleen wanneer de laatste wedstrijd tegen Doorn-Driebergen 1 wordt gewonnen, ontspringt De Giessen en Linge 2 (hoogstwaarschijnlijk) de dans. Gelet op de resultaten van dit seizoen en de mindere vorm van meerdere spelers is dit niet waarschijnlijk. Alleen Tony Else, Jan de Jong en Wim Rietveld wisten minimaal een 50%-score te bereiken. Daarnaast vielen Chris Tromp, Bert van Hees en Arjo van Houwelingen succesvol in, ook met minimaal een 50%-score. De overige spelers scoorden minder dan 50% waarbij een aantal spelers dit seizoen compleet uit vorm bleek te zijn.

Tony Else is zondermeer de succesvolste speler met 4,5 punt uit 7 partijen. Helaas is hij de laatste wedstrijd verhinderd en zijn afwezigheid draagt bepaald niet bij tot reële overlevingskansen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *