Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag vijfde ronde interne competitie (10 oktober 2017)

Er leek voor koploper Henk Boot geen vuiltje aan de lucht in zijn partij tegen Ernst Delwel. Winst van twee pionnen en een overduidelijk betere stelling zou normaal gesproken ruim voldoende moeten zijn voor de winst. Toen Ernst in het middenspel ook nog eens verder de fout in ging leek het pleit definitief beslecht.

Ook Ernst zag het hopeloze van zijn stelling in maar speelde va banque, gedreven door deels wanhoop en deels de wil om er nog voor te vechten. Henk had een luxeprobleem. Er waren zoveel goede mogelijkheden, terwijl Ernst zijn toevlucht zocht in speldenprikjes. Henk had legio mogelijkheden om de partij te beslissen maar juist dit is een bekend verschijnsel in de schaaksport dat het door een overkill aan mogelijkheden juist nog mis kan gaan.

Ondertussen ging Ernst onverstoorbaar door met zijn speldenprikjes en dit kostte Henk veel tijd en energie. Aan het eind van de avond greep Henk mis. Hierna kantelde de partij in het voordeel van Ernst en zat er zelfs geen remise meer in voor Henk. Het is te gemakkelijk om het verlies van Henk uitsluitend toe te schrijven aan zijn haperende spel gevolgd door zijn blunder. Niet in de laatste plaats ook de vechtlust en instelling van Ernst, die zijn kansen uitstekend waarnam, hebben geleid tot deze verrassende uitslag.

Jaco Vonk won soeverein van Bert van Hees en neemt de leiding over van Henk in het tussenklassement.

Voor het niet gemakkelijke positionele spel had Hans Karelse meer tijd nodig dan Tony Else, maar het evenwicht op het bord is nooit verbroken. Op zet 20 lag een vereenvoudiging door flink af te ruilen erg voor de hand en als gevolg hiervan nam Tony het remiseaanbod van Hans aan.

Het seizoen verloopt tot nu toe uiterst moeizaam voor Tim Schakel. Zijn partij tegen Bert van Geldere zette de neerwaartse lijn voort. Tim slaagde er niet in om een handvol opgelegde kansen in winst om te zetten. Met pruts- en knoeiwerk probeerde hij zijn gemiste kansen nog recht te zetten en gaf hiermee Bert in grote tijdnood de mogelijkheid hem in één zet mat te zetten. Dit bleef Tim bespaard en uiteindelijk eindigde deze bizarre partij in remise. Voor Bert een mooi resultaat die een prima partij speelde, Tim zal zich moeten zien terug te vechten naar zijn gebruikelijke niveau.

Schaakclub De Giessen en Linge mocht een nieuw lid begroeten te weten Jeroen Brandsma. Jeroen speelt al jarenlang op een verdienstelijk niveau bij schaakclub Rivierenland uit Buren. In zijn partij tegen Louis Rutgers bood hij meerdere malen zijn tegenstander remise aan, maar Louis wenste voor het volle pond te gaan en wees even vaak het aanbod van de hand. Dit liep niet goed af voor Louis, de partij kantelde in het voordeel van Jeroen die uiteindelijk er met de volle buit vandoor ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *