Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag Zeist 3 – De Giessen en Linge 4 (8 april 2014)

In een mooie gebouw dat stamt uit de hoogtijdagen van het Katholicisme, vermoedelijk een oud zusterhuis of pastorie, troffen wij onze tegenstanders aan. Het 3e team van Zeist.
Onze vaste team maten Jan en Martijn waren verhinderd maar gelukkig waren onze steunpilaren Jaap en Tijmen van de partij. Klaar voor een spannende avond.
Mark, met wit aan het 5e bord, had een mazzeltje. De 10e zet van een Konings-Indische partij maakte zwart een blunder die hij onmiddellijk inzag. Dame kwijt, opgegeven, puntje voor ons. De partij is daarna vriendschappelijk verder gespeeld, vanaf het moment net voor de blunder. Dit werd nog een heel behoorlijke partij die uitliep in een pionnen eindspel. Wit had z’n pionnen net wat verder opgespeeld waardoor dit uiteindelijk ook winst werd. Maar goed, het puntje was reeds gemaakt.
Wim had ook geen lange avond. De partij ging gelijkwaardig op en liep al vrij spoedig uit op remise.
Vervolgens was Henk aan de beurt. Hij had een hele mooie mat voering met koning, pion en paard op de achterste rij. Weer een puntje.
Jaap stond niet zo best, had materiaal achterstand en stond wat onder druk. Maar hij heeft hier toch nog wel mooi een remise uit weten te slepen. Dit is met recht een half puntje winnen.
Op dit moment zag het er dus goed uit voor De Giessen en Linge.
Tijmen was echter minder fortuinlijk. Hij stond van begin af aan niet zo lekker. Hij kwam steeds meer materiaal achter en de druk op zijn stelling werd geleidelijk opgevoerd. Het verlies was onvermijdelijk.
Bert van Hees was op dit moment verwikkeld in een ingewikkelde strijd met nog bijna al het materiaal op het bord. Hij had zelf een pion meer en kansen op aanval. Een mogelijke kwaliteitswinst liet ie lopen om een sterkere verdediging bij hemzelf op te bouwen. Misschien door iets te voorzichtig spel keerde het initiatief naar de Zeistenaar. Bert verloor een paard, wat het keerpunt van de partij was. Wit klom vanachter de linies vandaan naar voren en het verlies voor zwart was onontkoombaar.
Bert van Geldere was met wit een zelfde lot beschoren. Hij stond 2 pionnen voor maar stond enorm gedrukt. Zwart wist een toren op wits 2e rij te krijgen. Hier stonden tevens een witte pion, dame, toren en koning die geen van allen konden bewegen zonder zwaar materiaalverlies toe te staan. Deze immobiliteit nekte Bert.
Op dit moment was het dus 4 – 3 en aan Rob om de eer te redden. Zijn uitgangspunt was goed. Rob had een goede partij gespeeld en was aangekomen in een zwaar eindspel met beide dames en ieder nog een paard op het bord. Rob had nog 5 pionnen, wit nog 4. Hoewel Rob de aanval had, wist wit goed te verdedigen. Rob kreeg het niet voor elkaar z’n paard bij de aanval te betrekken waardoor gaandeweg het initiatief weer wat meer bij wit kwam te liggen. Stukken en pionnen werden geruild en Rob had op het laatst nog 1 pion, wit alleen nog een koning. Gewonnen dus zou je zeggen. Maar, deze pion stond aan de rand en hiervan wist wit handig gebruik te maken. Door juist te manoeuvreren met z’n koning eindigde deze partij in een remise. Erg jammer, hier kun je dus zeggen dat we een half puntje verloren.
Tenslotte nog een complimentje. De tegenstander van Rob was afhankelijk van intensieve zorg. Hij kon de partij slechts spelen met hulp van een aardige vrouw, een ware held dus die ook nog eens bijzonder goed kon tekenen. Wellicht dat Rob hierdoor wat afgeleid was?

Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *