Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag zesde ronde interne competitie (17 oktober 2017)

Ernst Delwel kreeg deze ronde opnieuw een topper te bestrijden. Evenals in zijn partij in de vorige ronde tegen Henk Boot kwam hij met nadeel uit de opening, nu tegen Jaco Vonk. En opnieuw probeerde hij met speldenprikjes zijn tegenstander te verontrusten. Tot zover de overeenkomsten met zijn partij van vorige week. Het verschil was dat deze partij zich minder leende voor speldenprikjes.  Jaco liet zich dan ook niet van de wijs brengen en met degelijk spel vond hij de juiste bestrijdingswijze. In tegenstelling tot de partij van vorige week is het nooit tot een echt gevecht geworden en zag Ernst zich al vrij snel gedwongen de ongelijke strijd te staken.

Achtervolger Henk Boot trof in Tony Else een pittige tegenstander. Het werd een zware laveerpartij waarbij Tony het beste van het spel leek te hebben. Henk moest aanvankelijk alert zijn om niet in het nadeel te geraken. Nadat dit lukte kon hij gaan denken aan een voorzichtig plan op voordeel. Hier slaagde hij in, de rollen werden omgedraaid, Tony moest veel moeite doen om het hoofd boven water te houden en dit ging hem niet gemakkelijk af. De stelling van Henk speelde als vanzelf en de stellingsproblemen kostte Tony veel tijd. De druk werd Tony teveel. Uiteindelijk wist Henk een bres in de verdediging van zijn tegenstander te slaan en het punt binnen te halen.

Eddy Korevaar wist tegenstander Bram Capelle op te zadelen met een vervelende dubbelpion. Gevolg was dat Bram moeilijkheden kreeg om zijn ontwikkeling te voltooien. Zijn koning kwam op de tocht te staan en om niet overlopen te worden zag Bram zich gedwongen een paard te offeren voor twee pionnen. Ook dit bleek niet de oplossing voor het stellingsprobleem en zo kon Eddy een relatief eenvoudige overwinning boeken. Tot nu toe weet Eddy buiten de top 3 redelijk eenvoudig zijn partijen te winnen. In het tussenklassement bezet hij de derde plaats achter Jaco en Henk. Met belangstelling wordt uitgekeken naar zijn duel met Jaco Vonk dat de komende ronde op het programma staat.

Tim Schakel slaagde er eindelijk in om na lange tijd weer eens een redelijk goede partij te spelen. In een spannend en lang gevecht bleef hij Hans Karelse de baas.

Bert van Geldere stond op het punt tegenstander André van Wingerden te verslaan totdat hij vergat dat zijn aanvankelijke plan door de laatste zet van André was verijdeld. Gevolg was dat hij na zijn misgreep met lege handen kwam te staan en André een gelukkige overwinning wist te boeken.

Louis Rutgers wist zich te revancheren voor zijn verlies in de vorige ronde. In een Schelluins onderonsje versloeg hij tegenstander Rob van Driel.

John Dessens is vorig seizoen lid geworden van schaakclub De Giessen en Linge en een echte schaakliefhebber. Deze ronde moest hij de degens kruisen met oud-clubkampioen Ton Lodder. Vanuit een gelijke stelling ontstond een eindspel waarin John handiger manoeuvreerde. Toen Ton verzuimde af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers (met weliswaar een pion minder maar ruimschoots voldoende om remise te houden) greep John zijn kansen. Zijn loperpaar was veel sterker dan het loper en paard van Ton en met strak spel bouwde hij dit voordeel uit tot een gewonnen stelling. Zonder zijn tegenstander nog een kans te geven wist hij een mooi gespeelde partij tot winst te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *