Terug naar nieuwsoverzicht

Verwachte nederlaag eerste team tegen sterk Eindhoven 1 (17 december 2016)

Dat het erg zwaar zou worden in de wedstrijd tegen Eindhoven 1 was vooraf wel duidelijk. Vorig jaar speelden we nog tegen het tweede team (die we overigens wonnen) en de stap om de strijd met het eerste team aan te gaan, zeker als je dan ook nog je kopman (Jesper Nederlof) moet missen was dan ook te groot. Saillant detail: Eindhoven is ooit in een ver verleden kampioen van Nederland geweest.

Invaller Hans Karelse (bord 8) werd overspeeld vanuit de opening en dat betekende een 1-0 achterstand. Andries Dekker (bord 1) was bij afwezigheid van Jesper Nederlof doorgeschoven naar het eerste bord en kende een prima middag tegen zijn sterke tegenstander. Beiden speelden correcte zetten en de zetherhaling was een logisch gevolg. Ontwijken van de zetherhaling door de tegenstander van Andries zou hem zelfs goede winstkansen hebben geboden (1,5-0,5). Toch leek het er even op dat we het niveau goed aan konden.

Jaco Vonk (bord 3) trof een heel bijzondere tegenstander. Frans Kuijpers (Nederlands kampioen in 1963 op 22-jarige leeftijd, nu 75 jaar) blijkt het beste in Jaco naar boven te halen. Tijdens het klantentoernooi van Corus in 2003 wist hij al van hem te winnen, in slechts 14 zetten met zwart. Hij kwam niet goed uit opening en verloor al snel een stuk. Ook in deze partij wist de ex-kampioen van Nederland onvoldoende spel te creëren voor zichzelf en kon Jaco ongestoord een koningsaanval opzetten. Op zet 25 kreeg hij de f-lijn open, even later bezet door zijn drie zware stukken. In een prachtige koningsaanval wist Jaco zijn grote tegenstander van weleer volledig te overspelen. Het enige smetje op de partij was dat zijn tegenstander op enig moment op een verborgen wijze had kunnen ontsnappen naar eeuwig schaak. Dit had Jaco de zet daarvoor door een stille voorbereiding- zet kunnen voorkomen, maar dat was hem even ontgaan. Zoals het nu ging bekroonde Jaco op schitterende wijze zijn koningsaanval met mat (1,5-1,5). Met 4,5 uit 5 is hij nu als enige topscoorder van het team nu Hemmo en Tim later op de middag remiseerden (zij hebben beiden nu 4 uit 5).

Hemmo Mulder (bord 6) bleef vrij eenvoudig op de been (2-2). Nog steeds konden we onze tegenstander goed bijbenen, maar hierna bleek het kruit op nog een remise van Tim na verschoten te zijn. Bobby Fijlstra had zich door de afwezigheid van Jesper opgeofferd om aan bord 2 plaats te nemen. Hij trof een zeer sterke tegenstander, verdedigde heel goed maar kwam net niet goed uit in het eindspel (3-2 voor Eindhoven).

Tim Schakel (bord 4) moest nauwkeurig spelen om een initiatief van zijn tegenstander op de damevleugel adequaat op te vangen. Dit deed hij heel goed door zelf op de koningsvleugel potentiële dreigingen in de stelling te vlechten en de a-lijn voor zijn zware stukken te openen. Toch was er nog één zwak moment toen hij een stukoffer niet zag aankomen. Zijn tegenstander durfde, na zijn  voorbereiding-zet, het in de partij niet aan. In de post mortem zag het er even eng uit, maar een analyse van Fritz wees uit dat de verdediging niet zo moeilijk was als gedacht en de beste kansen voor zwart zouden zijn geweest. Zoals het in de partij ging bleef Tim vrij eenvoudig op de been (remise en daarmee 3,5-2,5 voor Eindhoven).

Henk Boot (bord 5 met wit) kwam slecht uit de opening en besloot toen maar een pion te offeren, waarvoor hij onvoldoende compensatie kreeg. Zwart drong met een paard op d3 binnen en dreigde later de koningsstelling van Henk op te blazen. Gevolg was dat er nog een pion verloren ging en Henk een verloren strijd streed. De tegenstander van Henk verzuimde een aantal keren de trekker over te halen en zo bleef Henk hoop houden. In het toreneindspel rook Henk kansjes en met zijn gebruikelijke verbetenheid kwam hij redelijk in de buurt om er nog met een blauw oog van af te komen. Aan het einde van de partij kreeg Henk nog een grote remisekans, maar helaas trapte hij alsnog in een val (die hij eerder wel had gezien) en kon dus opgeven. Jammer, ondanks het taaie verzet helaas niet de gehoopte beloning (4,5-2,5 voor Eindhoven).

Eddy Korevaar (bord 7) kwam prettig uit de opening maar in het middenspel koos hij niet voor de juiste strategie en bleef met een zwakke pion op c3 opgescheept. Een poging om tegen de tijdcontrole nog met enkele dreigingen op de zwarte koning het verlies van een aantal pionnen te compenseren was niet voldoende. Vervolgens was het eindspel met 3 pionnen minder niet te houden.

Eindstand dus 5,5-2,5 voor Eindhoven. Geen schande, we staan er nog steeds goed voor en hebben tegen de overige vier tegenstanders, mits op volle oorlogssterkte, nog alle kans om voor een hoge klassering te gaan.

Tim Schakel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *