Terug naar nieuwsoverzicht

Warme 2e speelavond Merwede jeugdschaakcompetitie: Van lekke band tot chipsmoment

Voor de tweede speelavond van de Merwede jeugdschaakcompetitie waren de 17 viertallen van Dordrecht, Giessen en Linge, Meerkerk, PASCAL, Sleeuwijk en Sliedrecht op 20 april 2018 uitgeweken naar het Denksportcentrum in Papendrecht. Onderweg ernaartoe kreeg het eerste team van Meerkerk autopech. Een lekke band maakte verder doorrijden onmogelijk. Snel werd een reserve auto met chauffeur geregeld, zodat de vertraging van ronde 1 beperkt bleef tot een kwartier.
Over reserves gesproken, of het nu door het uitzonderlijk warme voorjaarsweer kwam of niet, maar diverse teams hadden nogal met wat afzeggingen te maken. Deels werd dit opgelost met reservespelers. Voor het andere deel werd de oplossing gevonden door spelers die de ene schaakclub over had, te laten mee schaken in teams van andere clubs. Mooi dat dit zo kon gebeuren.
Zo werd het als vanouds een gezellige, gemoedelijke en sportieve schaakavond, waar iedereen tevreden en met plezier op kan terug kijken. Op de borden werden spannende partijen gespeeld die de ene keer door de witte stukken werden gewonnen en de andere keer door de zwarte stukken. In de poules 1 en 2 werd geen enkele remise genoteerd, wat toch wel heel bijzonder genoemd mag worden, omdat de spelers erg aan elkaar gewaagd zijn. In poule 3 eindigden 2 van de 24 partijen in remise. Deze kwamen op naam van Dennis van den Boomgaard (Giessen en Linge 3) en Boaz Huisman (PASCAL 2) en van Jennifer de Bruin (Meerkerk 2) en Siem de Jager (PASCAL 2). In poule 4 remiseerden de spelers in 7 van de 40 partijen. Baruch Alberts (Sliedrecht 2) werd in deze poule met 2 keer een half punt de remisekoning.
Voor een aantal spelers was het hoogtepunt van de avond opnieuw het chipsmoment, dat dit keer vlak voor het ingaan van de laatste ronde werd ingelast. Na het gekraak tussen de kiezen, werden de hersens nog eenmaal gekraakt om promotie te bewerkstelligen of degradatie te voorkomen.
Poule 1
In poule 1 pakte Giessen en Linge de eerste plaats door van Sleeuwijk te winnen, terwijl PASCAL tegen Sliedrecht op een gelijkspel bleef steken en genoegen moest nemen met de tweede plaats. Mede hierdoor degradeert Sleeuwijk 1 naar poule 2.

Poule 2
Daartegenover staat echter dat Sleeuwijk 2 poule 2 wist te winnen door in de laatste ronde directe concurrent Giessen en Linge 2 te verslaan. En dus promoveert Sleeuwijk 2 naar poule 1. Stuivertje wisselen heet dat. We zijn benieuwd wat dit op de slotavond van 25 mei voor de opstellingen van Sleeuwijk 1 (in poule 2) en Sleeuwijk 2 (in poule 1) gaat betekenen.
Het degradatieduel in de laatste ronde van poule 2 tussen Meerkerk 1 en Dordrecht 1 eindigde in 3 tegen 1. Voor Dordrecht betekent dit dat het de volgende keer in poule 3 gaat proberen het verloren gegane terrein meteen weer terug te winnen.

Poule 3
In poule 3 veroverde Meerkerk 2 de promotieplaats door in de laatste ronde overtuigend PASCAL 2 te verslaan, dat tot dat moment de ranglijst aanvoerde. Giessen en Linge 3 wist in deze poule het vege lijf te redden ten koste van Sleeuwijk 3, dat dus naar poule 4 degradeert.

Poule 4
Uit die poule 4 promoveert Sliedrecht 2. Maar het had niks gescheeld (slechts 1 bordpuntje verschil) of Dordrecht 2 was er met de promotie vandoor gegaan. Weliswaar had Sliedrecht het onderlinge duel gewonnen, maar het verslikte zich daarna in Meerkerk 3, waardoor Dordrecht in matchpunten weer op gelijke hoogte kwam. In de laatste ronde wonnen beide teams met de maximale score van 4 tegen 0 van PASCAL 3 en Meerkerk 4, zodat Sliedrecht de voorsprong van het ene bordpunt behield.

De derde en tevens laatste speelavond van de voorjaarseditie van de Merwede jeugdschaak competitie zal op 25 mei in Sliedrecht plaatsvinden. In poule 1 wordt dan gestreden om de grote beker, maar individueel zijn er ook prijzen te winnen, waarbij tevens de resultaten van eerdere speelavonden meetellen. Wat dat betreft deden spelers als Boaz van den Donk, Boaz Verheuvel, Kristel van Middelkoop, Max Eppinga, Mayhan Shirali, Rafaƫl Alberts, Robin Tenhunen en Shams Yaseen goede zaken door tijdens deze tweede speelavond de volle buit van 3 punten binnen te halen. Spekkoper was echter de pas 6 jarige Floris Blom, die als invaller in diverse teams 4,5 uit 5 wist te scoren!!!

Uitgebreide uitslagen staan hier.

Een mooie fotoreportageEen mooie fotoreportage is hier te zien!

Hans van den Beukel, Schaakclub PASCAL, Papendrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *